Kvaløyadrapene

– Jeg har ikke skutt noen

I retten benektet den tiltalte mannen (50) kjennskap til de drepte. I politiavhør fra 2014 har han derimot forklart at han kjente til dem begge.

BUSS: Den tiltalte mannen (50) ble avbildet av et overvåkningskamera på bussen på drapskvelden. Dette bildet er tatt omtrent 40 minutter etter det antatte tidspunktet hvor naboen Hermod Magne Steinsund skal ha blitt skutt og drept. 

FORSVARER: Ann Turid Bugge (til venstre) forsvarer mannen som er tiltalt for å ha drept to personer september 2014.   Foto: Tom Benjaminsen

AKTOR: Lars Fause måtte spille av avhør med den tiltalte mannen, ettersom han ikke ville forklare seg i retten.   Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

TINGHUSET: I Nord-Troms tingrett startet rettssaken med at den tiltalte mannen spurte hvorfor han i det hele tatt var i retten. Han kunne heller ikke huske egen personalia, som når han var født og hvor han bodde. Mannen møtte i retten med mørke solbriller, som forsvarer Ann Turid Bugge forklarte var på grunn av en øyelidelse.

Les alt fra rettssaken her

Kjøp av narkotika

Tiltalte ønsket ikke å avgi forklaring i retten, men det ble avspilt utvalgte sekvenser av politiavhørene som er gjennomført av mannen. To dager etter at Hermod Magne Steinsund skal ha blitt skutt, forklarte den tiltalte mannen seg i et politiavhør om sitt kjennskap til Steinsund.

– Jeg vet hvem han er, men det er på dét nivået jeg kjenner han på.

Han forklarte videre i et senere avhør at han ikke kjente ham godt, men nok til å hilse med et nikk hvis de møttes på gata. Mannen forklarte også at det hendte han kjøpte narkotika av Steinsund.

LES OGSÅ: Oppbevarte antatt drapsvåpen hjemme

Ikke kjennskap til drapet

På spørsmål i avhøret om han har skutt Steinsund, avviste mannen påstanden.

– Jeg har ikke skutt noen, sa mannen.

Han fortalte videre i politiavhøret at han ikke var til stede, ikke hadde kjennskap til det som skal ha skjedd og hadde ingen kunnskap om hvem som kan ha utført drapet.

LES OGSÅ: Tiltalte nektet straffskyld

Mannen har fire mobiltelefoner og forklarte at han kan ha hatt SMS-kontakt med Steinsund. Ifølge mobiltelefontrafikk som er hentet fra tiltales telefon, skal det ha vært forsøkt et anrop fra den tiltales mobiltelefon til Steinsund kort tid før drapstidspunktet.

Kjent hverandre i flere år

I avhørene forklarte mannen også om sitt kjennskap til Stein Håvard Larsen. Han forklarte at han hadde kjent han i noen år og at de var lekekamerater i oppveksten. I løpet av de siste årene skal de ha fått ny kontakt. Den tiltalte mannen forklarte at Larsen flere ganger hadde vært på døra hans for å levere narkotika, og at det var mulig at Larsen hadde vært innom leiligheten hans. Mannen forklarte at sist Larsen skulle ha vært hos tiltalte, var en gang om sommeren eller høsten 2014.

Han forklarte i avhørene at han ikke hadde narkotikagjeld og at han ikke kjente til at det skulle ha vært noen konflikt mellom han selv og Steinsund eller Larsen.

Drapsdagen

I avhørene forklarte mannen seg også om sine bevegelser den dagen Steinsund ble skutt. Ifølge mannens forklaring skal han ikke ha vært til stede i Blomlivegen eller i nærheten av Steinsunds bolig rundt drapstidspunktet. Han ble også konfrontert med tidspunktene når alarmen i hans egen bolig ble påsatt, utløst og avslått denne kvelden. Av det som kommer fram i avhørene fra 2014, er det snakk om et tidsrom på elleve minutter rundt drapstidspunktet hvor den tiltalte mannens bevegelser ikke er gjort rede for.

– Hva gjorde du utenfor leiligheten i disse 11 minuttene, ble han spurt i avhøret.

– Det aner jeg ikke. Jeg har ikke peiling, svarte han.

Ikke undertegnet avhørene

I avhøret forklarte mannen seg også detaljert om alarmsystemet i sin egen bolig. Påtalemyndigheten mener drapet av Stein Håvard Larsen ble begått i den tiltalte mannens leilighet.

Aktor Lars Fause ønsket å lese opp noe fra politiavhørene av tiltalte i retten, noe forsvarer Ann Turid Bugge motstilte seg. Bugge begrunnet dette med at mannen ikke har undertegnet noen av avhørene, og dermed ikke vedkjent seg det som har blitt sagt. Det var etter dette det ble avgjort at det heller skal avspilles utvalgte videosekvenser fra politiavhørene i retten.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter