Kvaløyadrapene

Mann (50) oppbevarte det antatte drapsvåpenet hjemme

Politiet fant det antatte drapsvåpenet i leiligheten til den tiltalte mannen. Han ønsket mandag ikke å avgi forklaring i retten.

FUNNET DREPT: Politiet startet en omfattende drapsetterforskning etter at Hermod Magne Steinsund (48) ble funnet skutt og drept i sin egen leilighet 23. september i 2014.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

TINGHUSET: Mannen sa i retten at han ikke ønsket å forklare seg i saken. Forsvarer Ann Turid Bugge utdypet dette med at mannen ikke husket.

LES OGSÅ: Tiltalte erkjente seg ikke skyldig

– Jeg kjenner ikke dem

Tingrettsdommer Elisabeth Lund spurte den tiltalte mannen om han likevel ønsket å svare på noen spørsmål.

– Kjenner du til personene Stein Håvard Larsen og Hermod Magne Steinsund, spurte dommeren.

– Nei, jeg kjenner ikke dem, svarte mannen.

Ved spørsmål om hans tidligere bosted, svarte han at han ikke husket å ha bodd i Blomlivegen på Kvaløya.

Les alt fra rettssaken her

Politiavhør

Aktor Lars Fause ønsket å lese opp noe fra politiavhørene av mannen, noe forsvarer Ann Turid Bugge motstilte seg. Bugge forklarte dette med at mannen ikke har undertegnet noen av avhørene, og dermed ikke vedkjent seg det som har blitt sagt.

– Da vi kom hit for å undertegne avhørene, husket han ikke at han hadde vært i avhør, forklarer hun for retten.

Det ble deretter avgjort at det heller skal avspilles innhold fra politiavhørene i retten.

Drepte i eget hjem

Førstestatsadvokat Lars Fause forklarte i sitt innledningsforedrag at Hermod Magne Steinsund ble funnet skutt og drept like innenfor sin egen inngangsdør. Mannen ble skutt tre ganger, to skudd i brystet og ett i hodet.

Påtalemyndigheten mener drapet av Stein Håvard Larsen ble begått i den tiltalte mannens leilighet.

– Man formoder at drapsmetoden er at han er skutt og eller ved bruk av kniv, sier Fause i retten.

Blod i leiligheten

Etter at den tiltalte mannen ble pågrepet, undersøkte kriminaltekniker boligen til tiltalte. Der gjorde de flere funn, blant annet av en revolver, som er det antatte drapsvåpenet. Kriminalteknikerne fant også flere patroner, tomme hylser og en skulderhylse for håndvåpen.

– Mer eller mindre tilfeldig ble det gjort funn som førte til full drapsetterforskning også for Stein Håvard Larsen. Særlig relevant, mener påtalemyndigheten, er funn av blod mange plasser i leiligheten til tiltalte. DNA-prøver viste at det var Stein Håvard Larsens blod mange plasser, sier Fause.

Politiet gjorde også funn av klær som påtalemyndigheten anser som svært viktige for saken.

Benektet i alle avhør

Det ble gjennomført fire politiavhør av den tiltalte mannen høsten 2014. Ifølge Fause benektet den tiltalte mannen bekjentskap til drapet på Hermod Magne Steinsund.

I ett rettslig avhør i september 2015 ble mannen særlig konfrontert med funnene som ble gjort i hans egen leilighet.

– Da ønsket han kategorisk å ikke besvare noen spørsmål, sier Fause i retten.

Ikke psykotisk

De rettspsykiatriske sakkyndige har prøvd å gjennomføre samtaler med den tiltalte mannen, men han skal ikke ha samarbeidet. Han ble innlagt for observasjon på Dikemark sykehus i Asker, hvor det ble konkludert med at han verken var eller er psykotisk.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter