Ole Jørgen Hoff Johansen, politioverbetjent i Kripos, fortalte for retten tirsdag om funn gjort i tiltaltes leilighet i forbindelse med drapet på Stein Håvard Larsen.

Politiets teori er at drapet av Stein Håvard Larsen ble begått i den tiltalte mannens leilighet.

Fant avdødes DNA

Der ble det funnet flere blodflekker med identisk DNA-profil som Larsen.

– Det ble påvist om lag 100 blodflekker på verandadør, høyttalere, stereoanlegg og andre gjenstander i stua hos tiltalte. Et utvalg av dem er DNA-typet og har identisk DNA-profil som Stein Håvard Larsen, forteller Johansen.

Det ble også gjort funn av blodflekker som stammer fra tiltalte. I tiltaltes leilighet ble det også funnet klær, blant annet et par joggesko og en jakke, som påtalemyndigheten anser som svært viktige for saken.

Ble meldt savnet

Larsen var tenkt avhørt som vitne da det ble kjent at Steinsund var drept, siden han bodde i en av naboleilighetene. Kripos ble bedt om å komme opp til Tromsø igjen da Larsen ble meldt savnet, for å blant annet undersøke leiligheten hans.

– 16. oktober kom vi tilbake til Tromsø. Totalt sett var det ikke noe i leiligheten til Larsen som sa noe om hvorfor han var borte. Vi følte vi måtte inn igjen i leiligheten til tiltalte for å se om det var noe der. Vi hadde ransaket boligen grundig, men da etter et våpen som kunne knyttes til drapet på Steinsund. Nå gikk vi inn på nytt med et annet blikk. Da vi var inne i leiligheten første gang, var vi ikke på utkikk etter blod, sier Johansen i retten.

Vasket leiligheten

Han opplyser videre at de oppfattet at leiligheten var rengjort og at det var blitt fjernet blod. Det ble også gjort funn som ifølge Kripos etter all sannsynlighet er partikkelrester fra patronavfyring.

Da kriminalteknikerne fjernet gulvteppet i stua, fant de en flekk de anser som ”vaskespor”.

- Dette området på gulvet anser vi som spesielt rengjort. Overflaten av gulvbelegget er ødelagt av en form for veldig sterkt vaskemiddel eller et løsemiddel, sier Johansen.

Fjernet gardinene

En del av gulvteppet i tiltaltes stue var fjernet.

- Vi har funnet spor i gulvbelegget etter en skarp gjenstand, som kan tyde på at det er skåret i teppet, opplyser Johansen.

Biter som skal være skåret vekk fra gulvmatten i tiltaltes stue ble funnet i tiltaltes bod. På denne er det funnet blodflekker som stemmer overens med Larsens DNA. En del av gulvmatten er ikke funnet.

I boden ble det også funnet en sammenleggbar trillevogn.

- På det ene hjulet har vi funnet blod med Larsens DNA, opplyser Johansen.

Ved politiets første besøk i leiligheten ble det ikke reagert på at det manglet gardinfang i stua, men dette ble undersøkt i forbindelse med det nye søket.

- I dusjhjørnet på badet lå det to gardinfang. Vi er av den oppfatning at disse gardinene lå på badet også under den første ransakingen av leiligheten. Det sto også to skurebøtter på badet, den ene med et hvitt materiale som luktet vaskemiddel. Det er ikke påvist blod i bøttene, forteller Johansen.

Gardinene på badegulvet er like som de i stua, og politiet mener disse gardinene normalt ville hengt ved verandadøren.

- Det er påvist blod på badet som er identisk med DNA-profilen til Larsen, sier Johansen.

Det er også funnet blod fra tiltalte på badet.

Ikke funnet lik

Tross omfattende søk over flere perioder, er det ikke gjort noe funn av liket etter Stein Håvard Larsen.