Svenske superkokker ladet opp i Tromsø

Åtte av Sveriges fremste kokker har trosset nordnorsk vær og vind i Tromsø på jakt etter skrei.

SRKEI: De svenske finalistene i Årets kokk-konkurransen Jonas Karlsson, Manfred Nilsson, Johan Backeus, Jonathan Kasche, Jimmi Eriksson, David Lundqvist, Daniel Mullern og Fredrik Andersson fikk tirsdag fange sin egen skrei like utenfor Sommarøya. Fisken på bildet veide omtrent 20 kilo.   Foto: Norges sjømatråd

KYSTFISKE: De åtte svenske kokkene hadde aldri før vært med på kystfiske så langt nord.  Foto: Norges sjømatråd

nyheter

Jonas Karlsson, Manfred Nilsson, Johan Backeus, Jonathan Kasche, Jimmi Eriksson, David Lundqvist, Daniel Mullern og Fredrik Andersson er alle finalister i Sveriges «Årets kokk»-konkurranse. De siste tre dagene har de fått en real innføring i nordnorsk fiske, råvarer og matlaging av Norges sjømatråd.

LES OGSÅ: Selger sjømat som aldri før

Ny opplevelse

Siden søndag har de åtte kokkene vært på Sommarøya, hvor de har fått være med på kystfiske av skrei, blitt vist rundt på fiskemottaket og fått smake ordentlig, selvfanget skreimølje.

– De færreste har vært så langt nord før, og enda færre hadde vært om bord på en fiskebåt og fanget såpass stor fisk. Det var heller ingen som hadde smakt så fersk skrei før, forteller kommunikasjonsrådgiver i Norges sjømatråd, Tove Sleipnes.

LES OGSÅ: Norsk skrei mottok prestisjepris

Promoterer norsk sjømat

Det var Sjømatrådet som inviterte de åtte svenske finalistene, samt vinneren av Årets kokk i Portugal, til Sommarøya.

– Vi ønsker å vise dem sjømatens fortreffelighet og servere dem skrei på tradisjonelt nordnorsk vis, med rogn og lever. Det er jo nå det er skreisesong, og vi vil gi dem det beste vi har å by på, forklarer Sleipnes.

Sjømatrådet jobber nemlig tett opp mot «Årets kokk»-konkurransene i flere land for å promotere norsk sjømat.

Les også: Mener Sjømatrådet har for høy partyfaktor

Konkurrerer med norsk fisk

– Det skal velges råvarer inn til disse konkurransene, og vi jobber hardt for få norsk sjømat inn som en av råvarene. Konkurransene er en viktig arena for å få satt norsk sjømat på kartet, sier kommunikasjonsrådgiveren.

I Sverige skal de åtte finalistene konkurrere med kongekrabbe og norsk oppdrettskveite.

Konkurransen går av stabelen 11. februar i Stockholm.