Mandag skal geofagelevene Stian Korsberg, Marianne Osvaldsen, Isak Erling Knutsen og Øyvind Finnseth reise til Trondheim for å delta i en nasjonal klimakonkurranse. De ble nemlig de fire beste av 98 elever fra Troms som har deltatt i en innovasjonskonkurranse arrangert av Enova, der elevene får i oppgave å lage energisparende løsninger på problemer.

– Vi har «energi for fremtiden» som et fag i læreplanen og tenkte at dette kunne være en fin måte å engasjere elevene på, forteller elevenes lærer Henrik Rasmussen, som synes det er gøy at elevene når langt.

– Det er veldig artig, og jeg håper og tror at de gjør det bra i Trondheim, konstaterer han.

Spente

Vinnerbidraget deres under kretsfinalen i Harstad var en mer miljøvennlig hurtigbåt.

– Vi skulle lage en hurtigbåt som ikke gikk på diesel og kom fram med ideen om utbyttbare batterier, med en spesiallaget kran som bytter batterier. Dette likte juryen godt, forteller Isak Erling Knutsen.

Store forhåpninger

I Trondheim får elevene et nytt oppdrag, som foreløpig er hemmelig. Når oppdraget blir avslørt, har de 24 timer på å lage et løsningsforslag og forretningsplan, som presenteres for et dommerpanel bestående av energi- og klimaeksperter.

Knutsen har tro på at de kan gjøre det bra også der.

– Vi er veldig spente, men jeg tror vi kan gjøre det bra. Det er uansett veldig morsomt å få holde på med dette i skoletiden.