iTromsø har de siste dagene skrevet flere artikler om seksuell trakassering etter at Tromsø-kvinnen Caroline Grønbekk (26) sist lørdag sto fram med sin rystende historie om hvordan hun ble trakassert av to for henne fremmede menn – og der hun filmet det hele.

Dette har nå fått fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli til å ta et initiativ overfor samtlige rektorer ved byens videregående skoler.

Fredag ble det holdt rektormøte i Breivika der sextrakassering var tema.

LES OGSÅ (for abonnenter): Caroline (26) takkes for sin åpenhet

Gjennomgang

– Det er derfor jeg er her i dag. Jeg vil at skolene aktivt skal gå gjennom sine rutiner og se om man kan gjøre mer for å motvirke seksuelle og andre former for trakassering, sier Slettli til iTromsø.

Han mener at det er et ansvar for utdanningssystemet å ta tak i problemområdet.

– Vi må diskutere hva vi kan gjøre slik at det ikke oppstår slike situasjoner der unge kvinner på byen opplever å bli trakassert, sier Slettli.

Det finnes per i dag en handlingsplan mot sex-trakassering. Problemet med denne er at den er over ti år gammel.

Les OGSÅ (for abonnenter): – Jeg skjemmes, sier den ene etter å ha sett videoen

Oppdatering

– Vi må se om den trenger oppdatering til dagens situasjon i samfunnet og om vi må tilføre den noe nytt, sier Kongsbakken-rektor Kjell Olav Mentzoni.

Han får støtte fra sin kollega på Tromsdalen videregående skole, Torill Hvalryg, som dog mener at det gjøres mye godt arbeid på området allerede i dag.

– Vi har dialog med våre elever hver dag, og dette tas opp på mange måter som en del av pensum. Vår rolle er å bevisstgjøre elevene på hvordan man kan oppføre seg mot hverandre, sier hun.

Fylkesutdanningssjefen mener på sin side at det må kraftigere lut til enn det som brukes i dag.

Helhetssyn

– Det vi må bli enige om er hvorvidt vi skal revidere en overordnet plan – eller om vi skal innarbeide arbeidet i et bredere perspektiv og jobbe med det i alle sammenhenger, sier Slettli.

Han mener at arbeidet må spisses – og har derfor gitt rektorene beskjed om å komme tilbake med en oppskrift for hvordan dette kan gjøres.

Breivang-rektor Eva Sparrman sier at det finnes verktøy som kan brukes – og som enkelte skoler allerede har tatt i bruk.

– Vi jobber med noe vi kaller «Trygg Læring» som handler om hvordan vi skal skape et trygt læringsmiljø, hvordan vi skal oppføre oss i klasserommet og hvordan vi skal motvirke all form for trakassering – ikke bare seksuell, sier hun.

LES OGSÅ (For abonnenter): - Vi må sørge for at dette blir et tema i skolen

Fast struktur

Hun forteller at det er ekstra fokus på oppførsel i sosiale medier.

Fylkesutdanningssjefen sier at arbeidet må starte nå.

– Jeg vil at vi skal få systematikk og struktur i dette arbeidet, sier han.

Føler seg hørt

Caroline Grønbekk synes det er fantastisk at fylkesutdanningssjefen tar grep.

– Når man går ut med en slik sak, har man ingen garanti for at man blir hørt. At jeg skulle starte en slik debatt, kunne jeg bare drømme om. Det var akkurat dette jeg hadde håpet ville skje, men jeg regnet ikke med det. Nå ser jeg at det var verdt hvert eneste ord, sier Grønbekk.

Hun forstår ikke hvorfor temaet ikke er tatt opp før og satt inn i skolen.

– Trakassering er ikke et nytt problem. Jeg snakket med faren min, og han opplevde det samme da han gikk på skolen. Det handler ikke bare om seksuell mobbing, men at man skal slutte å behandle hverandre annerledes ut fra hvilket kjønn man er, sier Grønbekk.

Hun håper at arbeidet mot seksuell trakassering ikke bare havner i seksualundervisningen i skolen.

– Jeg håper at også barn skal få lære om dette, sier hun.

Foto: Privat