Har store visjoner for Alfheim som badeanlegg

Det var foran en fullsatt sal og engasjert forsamling de to arkitektene Eirik Tollåli og Magnus Vågan la fram mulighetene for å bygge ut Alfheim svømmehall til et større badeanlegg.
nyheter

Etter initiativ fra Tromsø kommune, i samarbeid med Nord-Norges Arkitekturforening, ble det onsdag kveld invitert til et åpent møte på rådhuset angående Alfheim svømmehall og dens fremtid.

Stort engasjement

Etter at byrådet uttalte at kommunen ikke har penger til å drifte Alfheim dersom badelandet på Templarheimen blir bygd, har engasjementet rundt svømmehallen vært stort og debatten likeså.

– Oppmøtet her i dag viser at veldig mange er opptatt av hva som vil skje med Alfheim, sa Mads Nermo, leder i Nord-Norges Arkitektforening, innledningsvis om svømmehallen som i dag har forfalt kraftig.

Lever ikke opp til potensialet

Med utgangspunkt i Jan Inge Hovigs tegninger fra 60-tallet, som blant annet viser tilbygg til dagens Alfheim som aldri ble realisert, har de to arkitektstudentene laget en oppdatert og moderne visjon av de opprinnelige planene, som de la fram under møtet.

– Den en gang så flotte bygningen har fått lov å forfalle og trues nå av nedleggelse. Tromsø trenger et nytt badeanlegg og tomten til Alfheim svømmehall har kapasitet til det. Tanken var alltid at Alfheim skulle være mer enn det er i dag. Tomten er i dag overgrodd og underutviklet, og lever ikke opp til sitt potensial, forklarte Tollåli og Vågan under fremlegget.

Et badeland i tre deler

Til iTromsø forteller arkitektene at oppgaven de har skrevet er et forslag til hvordan det er mulig å bygge ut Alfheim på en måte som er i tråd med Jan Inge Hovigs tanker.

– Vi har innlemmet både den sportslige delen, det rekreasjonelle og den delen som er fart, moro og lek i badelandet, og i tillegg delt det opp slik at alt kan driftes separat, sier Vågan.

– Vi har både et fullt stupebasseng, fullt utbygd 50-metersbasseng, masse ulike typer rekreasjonsbasseng og terapibad, legger Follåli til.

I arkitektenes skisser er det også lagt opp til treningsstudio og kafé, samt en skøytebane på taket til 50-metersbassenget.

Legger føringer

– Alt dette finnes i en pakning som ligger i tråd med hva Alfheim har vært og hva Alfheim har betydd for byens identitet. Vi tror det er et svar på noe som byen trenger og er ute etter, i hvert fall opp mot dette med et badeanlegg på Templarheimen, forteller arkitektene til iTromsø, og mener dette setter byens krav på agendaen.

– Om dette ikke blir realisert så tror jeg uansett at det vil gi mange føringer for hva som skjer videre med Alfheim og om det skal utvides. Det er kjempeengasjement for dette i byen, og det er veldig spennende og morsomt å se, sier Vågan.

Skeptisk

Visjonene for svømmehallen ble mottatt med stor begeistring fra de oppmøtte salen, som mente arkitekturen og visjonene for et badeanlegg på Alfheim inneholdt mange kvaliteter. Flere mente også at det arkitektene skisserer gjør at det er større muligheter for byens befolkning å komme seg til badeanlegget, sammenlignet med et badeanlegg på Templarheimen.

– Jeg er skeptisk til å pøse på med penger i Tromsøbadet og la Alfheim forfalle. Valget er enkelt, og det er Alfheim. Jeg er redd vi er kommet så langt at vi skal ha Tromsøbadet, koste hva det koste vil. Her må vi se på mulighetene på Alfheim, og ikke fokusere på begrensningene, uttalte en i salen etter arkitektenes fremlegg.

Behov for badeanlegg

En annen i salen viste til at flere basseng er lagt ned i Tromsø, og at byen trenger et badeanlegg både for å sikre svømmeopplæring, men også dersom det skal være Nord-Norges hovedstad.

– Vi trenger det slik at ungene lærer å svømme, og som et tilbud til resten av befolkningen. Jeg vet ikke hva som skjer med badeanlegget på Templarheimen, eller om det lar seg stoppe, men uansett så trenger vi Alfheim. Det er ingen barn i Tromsø som får det svømmetilbudet de har krav på. Jeg håper dette fører til et vedtak om å få til et badeanlegg enten på Templarheimen eller på Alfheim. Uansett så må det skje noe raskt. Situasjonen slik den er i dag er uholdbar.

Ikke kostnadsberegnet

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund, var også til stede på møtet onsdag.

– Jeg har lest oppgaven deres og sett foredraget deres. Jeg tror veldig mange brenner for Alfheim – jeg har selv trent der i syv år og vært mye der – og jeg tror alle vil se Alfheim i en ny fremtid. Det vi har sagt er konsekvensene ved å bygge Tromsøbadet, som vi signaliserte i budsjettet og som vi skal ta en endelig investeringsbeslutning på i løpet av våren, antakeligvis i mars, sier Sollund til iTromsø.

– Er disse planene om Alfheim noe man kan gå videre med?

– De sier selv at de ikke har kostnadsberegnet det, og det er dessverre en del av den virkeligheten vi i kommunestyret er nødt til å forholde oss til. Jeg er helt sikker på at Alfheim skal bestå, men i hvilken form tror jeg byen skal få lov til å debattere ganske lenge, sier byråden.