Skal berge SVs fremtid

De siste to årene har SV slitt kraftig på meningsmålingene – og ofte vært under sperregrensen til Stortinget. Nå skal blant andre Tromsø-politiker Ingrid Kielland prøve å reise kjerringa.

STEMMEN FRA NORD: Ingrid Marie Kielland skal sitte i et sentralt partiutvalg som skal meisle ut partiets politikk fram mot stortingsvalget neste år. 

LEDER: SVs nestleder Snorre Valen skal lede 9-personutvalget. 

UTENFOR: SV er snublende nært å ikke komme over gjerdet til Stortinget ifølge de siste meningsmålingene. 

nyheter

Hun sitter omgitt av møbler fra 30- og 40-tallet inne på Cafe Sånn – men sier at hun langt fra er noen museumsvokter.

Det er heller det motsatte det er snakk om – SVs førstedame i Tromsø skal nemlig skue fremover når hun mandag setter seg i et partiutvalg under ledelse av SV-nestleder Snorre Valen.

Ni personer – hvorav Kielland er en av to fra Nord-Norge (den andre er Astrid Olsen – bonde fra Kjerringøy) skal tegne kartet for partiets videre ferd de nærmeste årene.

Strategi foran valget

– Vi skal jobbe fram et arbeidsprogram som skal være grunnlag for stortingsvalget 2017. Vi skal legge løpet for den politikken vi skal føre, sier Ingrid Marie Kielland.

Hun er klar over at oppdraget vil være vanskelig. De siste to-tre årene har oppslutningen rundt SV pendlet opp og ned – og partiet er like ofte utenfor Stortinget som innenfor.

– Jeg er ikke så opptatt av nettopp det, men for å få oppslutning blant folk så må vi være synlige og relevante, sier hun.

Hun mener det er et SV-ansvar å vise hvilken politikk som skal løse de to store utfordringene Norge og Europa står overfor de neste årene.

Helhetlig politikk

– Vi har en miljøkrise og vi har en solidaritets- og flyktningkrise. Vi må løse begge to – for den ene er avhengig av den andre, sier hun.

Ifølge henne er SV viktig i dette arbeidet.

– Det handler om å koble sammen den røde og den grønne politikken, sier hun.

Men arbeidet i gruppa vil handle om et langt bredere spekter. At Nord-Norge har fått innpass i «krisegruppa» – som vonde tunger vil kalle utvalget – vil være av betydning for den nødvendige relevansen for folk, mener Kielland.

Ser mot Nord-Norge

– Resten av partiet ser på Nord-Norge og er opptatt av hva som skjer her. Mange av nøklene til hvordan hele nasjonen skal utvikles finnes nemlig her oppe, sier hun.

Hun tror at de økende problemene innenfor olje- og gassektoren vil føre til sterkere fokus på de blågrønne næringene i Nord-Norge.

– Det er veldig stort potensial i næringene her i nord – eksempelvis fiskerisektoren og reiselivet. Folk sentralt i partiet lytter derfor til oss fra Nord-Norge.

Selvstendig politikk

Måten SV i Tromsø har lyktes i å vinne tilbake makta fra høyresiden i byen – sammen med Rødt og Arbeiderpartiet – vil også være en viktig erfaring å ta med seg inn i utvalget, sier hun.

– Vi viste i Tromsø at det var nyttig å gå til valg på egen politikk – og ta forhandlingene med Rødt og Arbeiderpartiet etterpå. Da fikk vi vist oss fram som et veldig synlig parti, og ikke kun en del av et samarbeid, sier hun.

Det er noe hun ønsker å videreføre i arbeidet med partiets stortingsplattform.

– Vi må vise at vi har en selvstendig politikk. Velgerne må skjønne at dersom man ønsker SV-politikk så må man stemme SV – selv om vi går inn i samarbeid med andre partier, sier hun.

Intenst arbeid

Utvalget starter altså sitt arbeid mandag, og skal i løpet av våren spikre et grunndokument som skal sendes ut i partiorganisasjonen for grundig drøfting.

– 10. juni skal vi legge fram dokumentet – som skal bli vedtatt på vårt landsmøte i mars neste år. Deretter skal det ligge til grunn for vår valgkamp foran stortingsvalget, sier Kielland.