– Dette er et initiativ fra Smak ettersom vi ønsker å lage til flere aktiviteter enn Smakfestivalen i løpet av året. Vi fant ut at vi vil hedre skreien, og fikk med oss Mack, iTromsø og Kystens Hus, med alle sine aktører, som samarbeidspartnere, sier Natalie Robertsen, prosjektleder for Smak.

Bringer kysten til byen

Skreifesten er fremdeles i planleggingsfasen, men alt skal skje på Kystens Hus, og datoene for festen er satt.

- Vi skal ha den offisielle åpningen av Kystens Hus torsdag 3. mars, hvor vi vil åpne dørene og ønske folket velkommen inn, og legger deretter opp til Skreifest fredag 4. og lørdag 5. mars.

- Det er mange måter å feire skreien på, men vi har landet på at vi skal bringe kysten og ressursene til folket. Vi vil ha et urbant fokus, med mat inspirert av det urbane og internasjonale, sier Lise Mangseth, markedssjef i Norges Råfisklag.

På innsiden av huset

Skreifesten skal, ifølge Mangseth og markedssjef i Kystens Hus, Merethe Forfang, i all hovedsak handle om mat.

- I tillegg skal alle organisasjonene og bedriftene på Kystens Hus presentere seg slik at folk kan komme og treffe oss. Det blir vanskelig å dra folk med ut til Brensholmen, og da er det naturlig å koble skreien og en slik fest opp mot Kystens Hus, sier de og legger til:

- Det har vært mye debatt rundt utseendet til Kystens Hus, men nå åpnes det for å vise innholdet i huset.

Midt i matfatet

Det legges også opp til aktiviteter for både barn, ungdom og voksne når skreien og fiskerinæringen nå skal feires.

- Det blir aktiviteter for barn i alle aldre, og samtidig rom for urban ungdom i alle aldre, samt områder for voksne hvor de kan trekke seg tilbake, sier Lise Mangseth.

Fredagen vil være hovedsakelig for voksne, mens lørdagen både for voksne og barn, ifølge arrangørene.

- Vi skal ha buffé i 2. etasje for publikum og byens befolkning, og et gourmetmåltid lørdag kveld. Vi forventer flere tusen besøkende. Det blir såpass spennende at det vil dra masse folk. Grovskissen til festen er skrei i moderne varianter, hvor folk kan komme inn og se og smake på skreien, sier Merethe Forfang.

- Vi er takknemlige for det kysten gir oss, og det fiskeri- og kystnæringen betyr for oss. Vi bor midt i matfatet og dette er tiden for å fråtse. Det tror jeg hele byen kjenner på nå som det er sesong. Det bugner over av skrei, også i dagligvaresektoren, noe som ikke var vanlig før, legger Mangseth til.

FEIRER: Merethe Forfang, markedssjef i stiftelsen Kystens Hus (til venstre) og Lise Mangseth, markedssjef i Norges Råfisklag. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
UNDER PLANLEGGING: Skreifesten er fremdeles i planleggingsfasen, men allerede er datoene 4. og 5. mars satt av til arrangementet på Kystens Hus. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø