SENTRUM: iTromsø skrev i forrige uke om familien til avdøde Rolf Einar Bjørn (43) som ble funnet død i arresten i juli i fjor. Familien fortvilte over at Spesialenheten for politisaker henla saken mot politiet.

Denne uken skal familiens advokat, Ulf E. Hansen, anke Spesialenhetens avgjørelse.

– Jeg kom akkurat tilbake fra reise, så det vil bli gjort i løpet av uka, forteller han til iTromsø.

Les også: Henla sak etter at Rolf Einar døde i arresten. Nå anker familien.

Alarmen går ikke

Årsaken til anken er at de mener overvåkingsbildene fra cellen viser at politiet reagerte for tregt da Bjørn ikke viste livstegn.

– Bildene viser at han trolig dør rundt klokka 15.30, men politiet slår ikke alarm før et kvarter senere, forteller familiens advokat Ulf E. Hansen.

Les også: Henlegger sak om dødsfall i arresten.

Kunne blitt reddet

Han peker på at livreddende gjenopplivning kunne blitt gjennomført, hadde vakten i arresten reagert tidligere.

– Det ble sjekket innom cellen regelmessig, men det ble ikke reagert med en gang han sluttet å vise livstegn, sier Hansen, som peker på at Spesialenheten også var skeptiske til å henlegge saken.

– Det er åpenbart kritikkverdige forhold her, konstaterer han.

Åpen for klage

Saksbehandler hos Spesialenheten, Mona Skaaden-Bjerke, uttaler ovenfor iTromsø at de er åpne for klager.

– De er i sin fulle rett til å påklage Spesialenhetens påtaleavgjørelse. Spesialenheten vil ved mottak av klagen vurdere de argumenter som er fremsatt. Riksadvokaten vil vurdere klagen som overordnet myndighet, skriver hun i en SMS til iTromsø.

SKUFFET: Aud Karin Bjørn, søsteren til Rolf Einar Bjørn, som døde i arresten hos politiet i Tromsø, er skuffet over henleggelsen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen Ronald Johansen RONALD JOHANSEN Ronald Johansen
Foto: Sverre F Isaksen