STRANDKANTEN: – Jeg har snakket med de andre styrelederne og vi har anmeldt hærverket til politiet, og fra nå av vil alt av hærverk bli anmeldt slik at vi får det kartlagt, sier styreleder Berna Kargi Kampevoll i Sjøsia Start Boligsameie.

Det var fredag forrige uke at beboerne i et av de nybygde blokkene på Strandkanten fikk seg et sjokk da de oppdaget at noen hadde smurt menneskeavføring i flere av fellesområdene i blokk 1. Både heisen og nødutgangen var tilgriset med avføring.

Les også: Smurte inn heisen med bæsj.

Flere hærverk

Hun forteller at det ikke bare er Sjøsia Boligsameie som har opplevd hærverk den siste tiden.

– Det er flere som har opplevd det samme, blant annet tilgrising og graffiti. En annen blokk har også opplevd at det har blitt smurt avføring i fellesområdene i bygget, men ikke i like stort omfang som hos oss. De tok kontakt med meg etter oppslaget i avisa og sa at de hadde hatt en lignende opplevelse, sier Kampevoll.

Tiltak for økt sikkerhet

Nå vil alt bli anmeldt slik at politiet får et riktig bilde over alle tilfellene av hærverk i boligblokkene i området rundt Strandkanten, forteller Kampevoll.

Hun legger til at sameiet nå vurderer flere tiltak for å øke sikkerheten og begrense tilgangen til bygget.

– Vi vurderer flere ulike ting. I dag har vi en rømningstrapp som går ut mot gaten. Der skal vi undersøke om vi kan sette inn en ekstra dør. Men slike ting er ikke gjort med det samme. Vi må snakke med brannvesenet og vurdere om det lar seg gjøre. Det er mange små blokker og litt uoversiktlig i området her, så man kan gjøre mye ugagn selv om man har vakthold, sier styrelederen.

– Slitsom helg

Kampevoll legger ikke skjul på at hærverket har skapt mye ekstraarbeid for sameiet.

– Det har vært en slitsom helg. Vi har hatt ekstra utgifter etter at vi måtte leie inn et vaskefirma til å rengjøre fellesområdene som var tilgriset. Når slikt skjer må vi tenke på egen helse. Hvis det fortsetter slik, vil vi få økte utgifter både for ekstra renhold og vakthold.

Smittsomt

Smittevernsoverlege Marit Gulbrandsen i Tromsø kommune har aldri hørt om lignende tilfeller der noen tilsynelatende med viten og vilje smører inn avføring på typiske kontaktflater slik som var tilfelle i Sjøsia boligsameie forrige fredag. Hun råder folk som opplever slike hendelser om å være ekstra påpasselig med egen hygiene for å unngå smittestoffer.

– Det kan være både bakterier og virus i avføring, og dersom opphavet til avføringen er syk, kan dette smitte videre til andre personer. Jeg vil råde folk til å være ekstra nøye med egen håndhygiene. Dette gjelder på samme måte som man gjør for å unngå omgangssyke som også smitter lett, sier Gulbrandsen.

NØDUTGANGEN: Både dørhåndtaket og bryteren som åpner døren automatisk var tilgriset av avføring. Døren leder ut til fjerde etasje, der man lett kommer seg ned branntrappene til gateplan. Denne døren er ikke låst. Foto: Privat.