Som en del av Tromstun skoles lokale handlingsplan mot mobbing, viet skolen en hel dag til å fokusere på mobbing og hva som kan gjøres for å forebygge problemet. De som sto bak dagen var en gjeng reflekterte 13- og 14-åringer.

– Mobbing er ikke noe man skal tulle med. Det er viktig å fokusere på det, sier Henriette Kristine Stenhaug Ingebrigtsen (14), som var leder for dagen.

Vennlighet og respekt

Jentene og guttene fra elevrådet synes skolen har et godt miljø, men mener det er viktig å sette søkelyset på mobbeproblematikken uansett.

– Én mobber er én for mye, sier Ingebrigtsen.

Rektor Lena Abrahamsen forteller at de ligger på gjennomsnittet i kommunen når det kommer til elever som melder ifra om at de blir mobbet.

– Vi mener at det er viktig for lærere å jobbe med mobbing som fokus, men at elevene spiller en viktig rolle. Hvis vi får elever som forventer at man skal forholde seg til hverandre med vennlighet og respekt, har de større påvirkningskraft enn oss, sier hun.

Og det var akkurat det de fokuserte på under den første temadagen i handlingsplanen: Respekt og vennlighet. Det er to viktige nøkkelord i arbeidet mot mobbing, mener elevene.

– Å behandle andre slik som man selv vil bli behandlet, håper jeg de fleste kan. Det lærer man allerede på barneskolen, påpeker Ingebrigtsen.

LES DEBATTINNLEGGET: Når skolehverdagen blir en kamp for å overleve

– Si ifra

Rektor Abrahamsen mener elevene er flinke til å melde ifra om mobbing.

– Vi har flere ganger fått beskjed fra elever om at de har observert mobbing. I tillegg gjennomfører vi undersøkelser blant elevene. Vi er avhengig av at elevene sier ifra om mobbing, og vi må ha en god relasjon til dem så de føler at de kan si ifra, sier hun.

Elevene er enige i at man må bryte inn om man observerer mobbing.

– Man bør si ifra uansett, sier Celina Malmo Robertsen (14).

– Men er det ingen der å si ifra til med en gang, er det viktig å gripe inn, sier Kristine Forsberg (14).

Vil påvirke

Elevrådet håper at de kan påvirke medelevene sine ved å arrangere en slik dag. Blant annet fikk de besøk av Sandra Borch som fortalte om sin personlige mobbeopplevelse.

– Da Sandra pratet i dag var det full oppmerksomhet. Vanligvis sitter folk med mobilene oppe eller prater med hverandre. I dag var det stille, sier Forsberg.

– Vi spurte på slutten av dagen om de trodde dette hadde en påvirking. De var ikke helt sikre, men vi tror det, forklarer Ingebrigtsen.

Elevene har blant annet pratet om hva man kan gjøre for å forhindre mobbing.

– Det er viktig å være hyggelig med hverandre, mener Robertsen.

– På skolen er det viktig at man får gjøre noe sosialt sammen. Når man gjør det blir man mer kjent med hverandre også utenfor klasserommet, sier Birk Lillebo (14), som mener det har vært med på å skape et godt miljø på Tromstun.

– Og så må man forstå alvorligheten rundt mobbing, sier Ingebrigtsen.

STOLTE: Rektor Lena Abrahamsen (til høyre) og rådgiver Merete Forsdahl mener elevene har gjort en god jobb ved å arrangere temadag mot mobbing. Foto: Tom Benjaminsen