KYSTENS HUS: «Den store pengedagen» ble torsdag arrangert på Kystens hus. Dagen er ment som en lavterskel-møteplass for bedrifter og gründere på utkikk etter midler og investorer. Dagen arrangeres av NHO Troms og Svalbard i samarbeid med Innovasjon Norge. Som en del av arrangementet ble det arrangert speed dates mellom investorene, deriblant NHO, Innovasjon Norge, Fylkeskommunens regionale forskningsfond, Norges forskningsråd, DNB, Sparebanken Nord-Norge og Kuldeteknisk AS, og gründerne.

– Det er uformelle og uforpliktende møter hvor vi snakker om mulighetene for støtte, prosjektene, gir råd og eventuelt avtaler om videre møter, forteller kunderådgiver og gründer-guru i Innovasjon Norge, Maiken Johnsen.

– Jeg ble frisk

Blant forretningsideene og prosjektene som verserte lokalet, alt fra kokkekurs til hjertestartere og bioteknologiske nyvinninger, skilte en seg ut.

– Jeg er healer, og ønsker støtte til å videreutvikle virket mitt, forteller Trine Tanja Gåre.

Etter seks år med invalidiserende kronisk utmattelse, hevder hun å ha blitt frisk etter å ha blitt behandlet av en healer på Setermoen i 2014.

Les også: Disse fire er fylkets beste klimahoder.

Satser på healing

I 2015 startet hun sin egen praksis, etter å ha blitt kurset i metoden kvinnen på Setermoen brukte. Nå ønsker hun å videreutvikle konseptet, og da trenger hun penger.

– Jeg mener dette er en behandlingsform som bør fokuseres mer på og brukes oftere i helseomsorgen, sier hun.

– Denne typen alternativ medisin har jo fått en del kritikk og det er ingen vitenskapelige beviser for at det fungerer. Føler du at du ble tatt seriøst av investorene?

– Ja, de aller fleste er som regel greie når jeg forteller om min historie og min bakgrunn. De som stilte på standene var veldig dyktige, og jeg fikk gode råd og informasjon.

– Om jeg har funnet min fremtidige investor er det heller verre med, medgir hun.

Les også: Lanserer egen gjenbruks-app.

Hjertemonitor

Styreleder Odd Torsten Krøner Aslaksen og daglig leder Oleksandra Bieliei i Pinhole AS var også til stede. De arbeider med å utvikle en hjertemonitor for barn.

– Vi har allerede fått blant annet innovasjonsmidler og støtte fra Skattefunn, men vi trenger offentlig støtte for å få ferdig et salgbart produkt, forklarer Aslaksen, som sammen med Bieliei, sitter i lynmøte med sekretariatsleder Steffen Ahlquist i Regionale forskningsfond Nord-Norge.

Ifølge Aslaksen ønsker bedriften å ha en prototyp klar til mars.

– I vårt felt holder det ikke med løfter. Man må ha noe konkret å selge, sier han.

Fylkeskommunenes regionale forskningsfond har som mål å øke og styrke forskningsinnsatsen i regionens bedrifter.

– Pinhole har allerede en høy grad av forskning i det de gjør, så det er lovende. Jeg har gitt de et forslag til en prosjekt vi kan tenke oss å støtte, forteller han.

Selv om flere investorer har meldt sin interesse, har Bieliei og Aslaksen også andre planer for å samle kapital.

– Vi har tenkt å starte crowdfunding, men det blir etter at prototypen er ferdig. Noen av delene produseres i Kina, og jeg forstår det slik at den kinesiske nyttårsfeiringen har utsatt produksjonen litt, sier Aslaksen og ler.