Nå har alle ordførerne i Troms veldig dårlig tid

På kort tid skal kommunene i Troms komme fram til en løsning i kommunereformen.

tilfredse: Ordfører Jarle Aarbakke og fylkesmann Bård M. Pedersen var fornøyde med møtet. Foto: Linn Blomkvist 

nyheter

Fredag møttes representanter fra Lyngen, Karlsøy, Balsfjord, Storfjord og Tromsø i rådhuset i Tromsø for å diskutere kommunereformen.

Det er disse kommunene som blant annet inngår i storkommunealternativet «Stor-Tromsø», og alle fikk muligheten til å komme med sine innspill. Fylkesmann Bård Pedersen forteller at statusen nå er at mange prosesser er i gang og mange ulike alternativer for Troms-kommunene står i spill – alt fra de ni alternativene i Midt-Troms til det ene alternativet for Tromsøs del.

LES OGSÅ: Tromsø kommune utvider barnehageopptaket

– At Tromsø tar et slikt initiativ, er viktig og bra, og man hører her at noen har sittet og ventet på dette, sier Pedersen.

– Sterk sammen

Både byrådsleder Kristin Røymo (Ap) og ordfører Jarle Aarbakke (Ap) tar et godt samarbeid mellom kommunene på ytterste alvor.

– Vi ønsker en kommune som består av mer enn det Tromsø er. Det er ingen tvil om at de mest verdifulle ressursene ligger i vår region, og jeg er sikker på at vi er sterkest sammen, sa Røymo under møtet.

– En storkommune er et attraktivt alternativ. Sammen har vi et stort potensial, sa Aarbakke.

Kort tid

Ordfører i Karlsøy, Mona Pedersen, understreket at hun var glad for at et slikt møte endelig ble satt.

– Når man er en så liten kommune som Karlsøy i forhold til store Tromsø, er det ikke lett å be om å få snakke med noen. Karlsøy er innforstått med at noe må skje for dem, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Slik vil Tuva (17) få flere ungdommer i politikken

Karlsøy-ordføreren fortalte under møtet at hun mener det har vært underkommunisert hva reformen handler om, og at det er delte meninger i kommunen. Hun er enig i at møtet skulle vært arrangert for lenge siden. Vedtaksfristen er 1. juli i år.

– Det er ikke vanskelig å være enig med ordførerne om at det er dårlig tid. Det er fordi man har kommet så sent i gang med både utredningen og samtaler. Nå er det kort tid fram til 1. juli, og før det skal man til og med ha en folkehøring, men først må man finne ut hva man skal sende ut på høring. Det blir en meget travel vår, og 1. juli vet man hvilken retning dette tar, sier han.

LES OGSÅ: Marie (78) har fått nok av politikken. Nå melder hun seg ut av sitt tredje parti.

Fordeler og ulemper

Flere av de oppmøtte kommunene ser både fordeler og ulemper med storkommuneforslaget. De reiste temaer som næringsmessige fordeler og avstandsproblematikk. Den eneste kommunen som ikke hadde politisk tilstedeværelse under møtet, var Balsfjord, som ikke har vist interesse for å være en del av «Stor-Tromsø».