Klinikken SynsLaser ble etablert i Tromsø i 1995, og har siden da hatt en stor utvikling. Blant annet har de opprettet en klinikk i Oslo, og har ifølge daglig leder lenge ligget foran andre klinikker i landet når det kommer til behandlingsmetoder.

I tillegg har de en jevn strøm av pasienter fra utlandet.

– Det er aller mest pasienter fra USA. Det har også kommet folk fra lavprislandene der norske folk reiser til for å få billige operasjoner, sier daglig leder Stian Pedersen.

Stor utvikling

Siden 1995 har det skjedd en massiv utvikling i laserbehandlingsverden – slik som med de fleste andre ting.

– Det har vært en ekstrem utvikling. Laserbehandling i 1995 er ikke det samme som i dag, sier Pedersen.

Det har også blitt ganske vanlig for folk med synslaserbehandlinger.

– Det har vært en jevn økning siden vi startet opp, sier han.

Ligger foran

Fredag var det 20 år siden den såkalte LASIK-operasjonen ble utført i Norge. Dette skjedde hos SynsLaser i Tromsø. Omtrent tre år senere kom andre klinikker med samme tilbud. Pedersen skryter av øyelege Aleksandar Stojanovic og gir han æren for at de ligger foran andre.

– Aleksandar har et godt navn og rykte. På grunn av han kommer pasienter fra utlandet hit. Innfor øyelegeverden er han regnet som en rockestjerne, sier Pedersen og ler.

I dag gjennomfører de mange laseroperasjoner for å hjelpe konkurrenter. De får også pasienter fra UNN ukentlig.

Les også: Næringsaktør Hans (69) overlevde fem slag og to infarkt (iTromsø Pluss)

Internasjonalt aktiv

Øyelege Aleksandar Stojanovic anslår at de opererer omtrent 200 personer i året. De fleste operasjonene går ut på å rette opp komplikasjoner fra tidligere behandlinger.

– Vi gjør en del ting som ikke gjøres ved andre klinikker, og vi er ganske profesjonelt aktiv, sier Stojanovic, som også er overlege på UNN.

Der har han utviklet såkalt terapeutisk laserkirurgi, som går ut på å reparere feil etter tidligere behandlinger.

– Vanligvis kommer pasienter fra utlandet for å reparere feil. Jeg har vært aktiv på den internasjonale fronten, og det er nok slik folk har oppdaget oss, sier han.

Det finnes noen kirurger i andre land som utfører samme operasjoner, men SynsLaser i Tromsø ser ut til å lokke til seg mange internasjonale pasienter.

– Mest sannsynlig kommer de hit på grunn av språket. Det finnes bra kirurger i andre land, men engelskkunnskapene er ikke like bra der, sier Stojanovic.