– Jeg må ha vært forferdelig slitsom

Da Jørn Hoel (58) møtte en person som lignet ham selv, skjønte han at han måtte legge om stilen.

JØRNS STORE KVELD: Jørn Hoel var hovedperson i gårsdagens «Hver gang vi møtes».  Foto: TV 2

nyheter

Når Jørn Hoel lørdag kveld tok alvorspraten som hedersgjest i «Hver gang vi møtes», brukte han mye tid på den store forvandlingen han har vært gjennom på det personlige planet.

Alle merittene til tross, deriblant Spellemannpris og hitlåter som «Det ingen andre får», «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», det var ikke bare-bare å være Hoel. Da hans første ekteskap tok slutt i 2002, sto han ved en korsvei.

– Da det skjedde, så tenkte jeg at jeg må prøve å finne ut av livet mitt. Hvem er jeg, og hva er det som skjer? betror Hoel foran kamera.

– Jeg fant ut at det var masse som var helt på trynet med meg selv. Blant annet det å være veldig mye når jeg var til stede i et selskap, forteller Hoel og beskriver seg selv som en som «pratet jævla mye og prøvde å være en forhenværende popstjerne».

– Jeg må ha vært forferdelig slitsom å være sammen med, innrømmer Hoel.

LES OGSÅ: Jørn Hoel synger ut mot VG-anmelder

Møtte «seg selv»

Til VG forklarer 58-åringen at det store vendepunktet kom da han en dag møtte en person som også var veldig mye.

– Da skjønte jeg at det var sånn jeg også var. En som ikke tok meg god nok tid til å lytte til andre. Alle har mye på hjertet, og alle historier er like viktige.

På samme tid møtte Hoel kvinnen som skulle bli hans nye kone. Han visste instinktivt at hun var den rette da de møttes for 12 år siden. Allerede ved deres første møte sa han: – Vi skal gifte oss.

Det tok likevel syv år før det ble bryllup.

– Innerst inne var jeg redd for å prøve igjen. Det som var fint med Trine, var at hun ble min «psykolog». Jeg kunne fortelle hvem jeg var uten redsel.

Sexy-stempel

Han svarer benektende når VG spør om det gikk til hodet på ham da han i 1988 ble kåret til Norges mest sexy mann – og om det var det som gjorde ham så intenst opptatt av seg selv.

– Problemet lå i dypet av meg. At det er sånn jeg egentlig er som menneske. Hadde jeg vært barn i dag, ville jeg nok fått en diagnose med bokstaver. Jeg var en sånn unge som rømte hjemmefra og som sto og spiste middag. På mange måter er jeg fortsatt som en utålmodig guttunge som står og hopper på samme sted, forklarer han.

Nettopp fordi han har jobbet så hardt med å evaluere seg selv og forandre stilen, var det litt spesielt å være hedersgjest i «Hver gang vi møtes».

– Jeg følte at jeg pratet veldig mye der også, men da jeg prøvde å holde igjen, kom det noen løpende inn fra siden og sa at det var nettopp det de ville at jeg skulle gjøre, forteller Hoel og sikter til TV-produsentene.

LES OGSÅ: Travel Hoel fikk ikke sett TV2-premieren

Hotellskandale

Sin aller største ferietabbe unnlater han imidlertid å snakke om på TV.  Hoel skjønner ikke umiddelbart hva VG sikter til, men han har faktisk snakket om det i VGs spalter for over 20 år siden.

– Det inkluderer et hotell og et badekar, ringer det en bjelle?

– Det, ja! Det var året etter at jeg slo gjennom. Jeg og en kamerat dro til Austin i Texas for å skrive nye låter. På gata siste natta kom jeg i snakk med fem-seks jenter som var gift med jagerpiloter, som hadde øvelse i Norge. De ble med på hotellrommet. Der satt vi halve natta, mens jeg spilte gitar. Det var et flunkende nytt hotell, og de ansatte mente at jeg var verdens høfligste mann, forteller Hoel.

Men historien slutter altså ikke der:

– På natta ringe de fra plateselskapet i Norge, men jeg var jo opptatt og lovet å ringe tilbake. Da gjestene hadde gått, tappet jeg i badekaret og gikk for å ringe. Så sovnet jeg. Jeg våknet av en helvetes banking på døra. Og da jeg hoppet ut av senga, sa det plask. Det sto tre sinte sjefer utenfor døra, men jeg var rasende på dem og «dritthotellet» som hadde ødelagt for meg. Klærne og gitaren lå og fløt i rommet. Det verste var at da jeg ringte og vekket kameraten min, og han hoppet ut av senga si, sa det plask der også, erindrer Hoel og ler.

Skal vi tippe, kom det noen gloser fra popstjernen som er kjent for sitt tidvis grove språk. For tre år siden gikk han ut og beklaget at han hadde bannet på TV.

– Men det er lite banning i «Hver gang vi møtes»?

– Som jeg har forklart, det går faktisk an å forandre en gammel hund. Saken er den at yngstedatteren min er åtte år. Fra hun var fem år har jeg måttet gi henne ti kroner hver gang hun hører meg banne. Men jeg prøver alt jeg kan!

Norgesrekord?

Jørn Joel er kanskje den kjendisen som har vært med i desidert flest realityserier på TV. Vi kan nevne ni i tillegg til «Hver gang vi møtes» – «MasterChef»«4 stjerners middag»«Korslaget»«The Hit», «Vis meg ditt kjøleskap», «Jul med Hellstrøm», «Stjernekamp», «Camp Senkveld» og «Fingrene av fatet».

– Når man er artist, gjelder det å være synlig. Og det finnes jo ikke så mange musikkprogram på TV lenger. I «Hver gang vi møtes» får vi i hvert fall drive med musikk og snakke ut fra eget ståsted. Det er veldig fint, mener Hoel.