Lørdag og søndag er det strikketreff på Scandic i Tromsø. Damer har kommet fra hele landsdelen for å møtes med kun et mål for øye: Å strikke.

Ingen program

En av initiativtakerne til strikkesamlinga er Mariann Skog.

– Vi har helt minimalt med program. Vi skal bare sitte å strikke og prate sammen. Hadde det vært mye program hadde det vært mindre tid til strikking. Til sammen er vi 56 damer på samlinga. Dette er første gang vi har en slik samling i Tromsø, men det har tidligere vært i Bardufoss, sier hun.

– Hvorfor kommer folk på strikketreff når man kan strikke hjemme?

– Strikking er utrolig sosialt. Man skulle ikke tro det når alle sitter med ansiktet ned i maskene, men vi prater om alt mulig rart. Vi har folk mellom 18 og 80 år på treffet, og alt fra nybegynnere som ikke kan lese mønster til erfarne strikkere.

– Det er ingen forening eller lag som står bak, men vi er fem damer som har slått oss sammen og organisert. Det er et helt frivillig initiativ, også samarbeider vi med Hege som eier garnbutikken Bundingen og som selger litt garn på samlinga, sier Skog.

– Er det noen mannfolk her?

– Nei. Men vi vet de finnes! De strikkende mennene, de er bare vanskelig å finne, sier Skog.

«Omgangssyka strikkeklubb»

Monica Jensen er 26 år og kommer reisende fra Lenvik sammen med strikkeklubben sin.

– Vi er en gruppe kollegaer som har en strikkeklubb hvor vi møtes en gang i uka og strikker sammen. Vi tenkte vi skulle prøve noe litt nytt, og få kombinert en jentetur med shopping, husmorferie til storbyen og strikking på en gang, derfor kom vi på samlinga. Klubben vår heter «omgangssyka strikkeklubb», så man kan sikkert gjette hvor vi jobber, sier Jensen og klubbmedlemmene som alle jobber innenfor helsesektoren.

Døende kunst

Interessen for strikking har eksplodert de siste årene og Jensen har en idé om hvorfor.

– Strikking er en kunst som holder på å dø litt ut, og særlig unge ønsker kanskje å holde den i livet. Samtidig er det veldig fint å gi bort noe man har laget selv, sier Jensen.

SE BILDESERIE: Sliks er snøskulpturene i sentrum ut

Dameprat

– Strikkesamlinga er et veldig sosialt arrangement og vi må virkelig rose arrangørene. Det er fint å sitte og strikke og prate, sier Jensen.

– Hva prater dere om når dere strikker to dager i strekk?

– Det blir jo dameprat. Du vet, sånne ting damer prater om.

– Og hva er det?

– Nei, det er en yrkeshemmelighet blant oss damer, sier Jensen og høster støtte fra resten av Omgangssyka strikkeklubb.

INITIATIVTAKER: Mariann Skog er en av initiativtakerne til samlinga. Hun håper det kan bli en årlig samling.
SOSIALT: Strikking er svært sosialt, ifølge deltakerne.