Oslo/Tromsø: Etter at det er klart at hotellplanene ved Framsenteret ikke lar seg gjennomføre, jobber Arthur Buchardt likevel ufortrødent videre med nye planer. I over åtte år har han jobbet med hotellprosjektet sitt ved Strandveien, noe som har ført til 58 reiser mellom Oslo og Tromsø. Det har ikke tatt knekken på eiendomsinvestorens pågangsmot.

Bygger andre steder

– Jeg har brukt nesten ti millioner kroner på planer, arkitekter og utredninger fra jeg begynte med hotellplanene i Tromsø. Jeg er en enkel sjel fra Brumunddal, kombinert med at jeg har tro på Tromsø. Så jeg tar gjerne 58 turer til nordover, sier en smilende Buchardt.

På den tiden han har reist mellom Tromsø og Oslo for å planlegge hotell i Ishavsbyen, har han rukket å bygge hele fire hotell i Norge og Sverige, mens et femte er under bygging, som blir Finlands største når det står ferdig.

Gir ikke opp

For vel en måned siden var han i møte med byrådsleder Kristin Røymo og finansbyråd Jens Ingvald Olsen. Olsen uttalte til iTromsø i november at det ikke eksisterte noen bindende, skriftlig avtale med Buchardt om hotelltomt ved Framsenteret. Det til tross, han er fortsatt optimist med tanke på hotell i Tromsø.

– Vi møttes for å se hvor vi står, hvor vi går og hva vi gjør. Jeg har ikke gitt opp Tromsø. Det finnes tomtealternativer. Det som er så fint er at det nye byrådet og den nye byrådslederen er positive, og de virker løsningsorienterte. Nå avventer jeg bare oppfølging fra dem, sier Arthur Buchardt.

Klar for tur nr. 59

Buchardt stolte imidlertid på det byrådsleder Øyvind Hilmarsen og polarinstituttdirektør Jan-Gunnar Winther sa på pressekonferansen i april 2013. Sammen med Buchardt fortalte de om kompromisset de var kommet fram til, med konferansehotell på parkeringsplassen på nordsiden av Framsenteret og tomt til nybygg for Framsenteret på sørsiden. Slik gikk det ikke.

Buchardt er likevel av den oppfatning at en muntlig avtale er like bindende som en skriftlig avtale.

– Som den naive brumunddølen jeg er lager jeg ikke konflikt av dette, i forståelse om at Tromsø kommune vil finne andre løsninger. Jeg gleder med til tur nummer 59 til Tromsø, sier Arthur Buchardt.

Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) har imidlertid ikke mer å tilby Buchardt enn andre som har utbyggingsplaner i Tromsø.

– Kommunen har ingenting å tilby Arthur Buchardt, men hvis han vil bygge hotell er han velkommen til å presentere planene, han som alle andre som vil bygge her, sier Røymo.

«Rar situasjon»

Byrådslederen innrømmer at kommunen er satt i en litt spesiell situasjon på grunn av den muntlige avtalene den forrige byrådslederen inngikk med hotellinvestoren.

– Dersom Øyvind Hilmarsen har inngått avtale med Buchardt så finnes det ikke spor av den i vårt forvaltningssystem, ingen på rådhuset kan bekrefte at avtalen eksisterer og det finnes ikke noe referat. For oss er det en veldig rar situasjon. Vi tar det veldig alvorlig at han hevder det finnes en muntlig avtale, utfordringen er at det ikke finnes noen skriftlig avtale eller tomt.

Kristin Røymo viser til at kommunen ikke sitter på store tomtereserver, og at det som finnes har kommunen selv behov for å ivareta samfunnsinteressene.

– Kommunen har en kjempeutfordring og kan komme i en situasjon hvor vi selv må ut på markedet for å kjøpe tomt. Jeg skjønner godt at Buchardt vil etablere seg i Tromsø. Vi ønsker et godt samarbeid med både han og alle andre som vil bygge i Tromsø.