Fylkesmannen har sendt et brev til samtlige kommuner i Troms om tilbakeholding av skjønnsmidler.

Les også: Fylkesmannen avviser naboklage i sentrum

Satte av midler

Fylkesmannen i Troms fordelte i 2016 ut 116,6 millioner av totalt 128,8 millioner i skjønnsmidler fra statsbudsjettet.

Dermed har de valgt å holde tilbake 12 millioner kroner.

– Av disse midlene har det blitt besluttet å sette av syv millioner kroner til prosjektskjønnsmidler og fem millioner kroner til kriseskjønnsmidler, skriver fylkesmannen i Troms i brevet til kommunen.

Som følge av at Fylkesmannen valgte å prioritere støtte til kommunenes utredningsarbeid i forbindelse med kommunereformen i 2015, ble det ikke gjennomført ordinær utlysning dette året. Men også for 2016 er deler av prosjektskjønnssmidlene allerede bundet opp.

– Dette knytter seg blant annet til folkevalgtopplæringen som ble arrangert i november 2015, januarmøte 2016 samt noen andre mindre prosjekter. På nåværende tidspunkt er det heller ikke avklart om det blir aktuelt å gjennomføre flere tiltak/aktiviteter knyttet til kommunereformarbeidet i 2016. Dette gjør at det også i år gjenstår lite prosjektskjønnsmidler til fordeling. Fylkesmannen har derfor besluttet at det ikke er rom til å lyse ut prosjektskjønnsmidler på ordinær måte i 2016, står det i brevet.

Les også: Byrådet innrømmer regnskaps-blemme

Vil ivareta det uforutsette

Kriseskjønnsmidlenes intensjon er å ivareta uforutsette og akutte forholde i kommunene av vesentlig karakter.

Det står at terskelen for tildeling vil være høy.

– Fylkesmannen vil blant annet vurdere å tildele slike skjønnsmidler til kommuner som kan vise til særskilte utfordringer som ikke var kjent under budsjettprosessen, står det i brevet fra kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen.

Søknader om kriseskjønnsmidler må søkes om innen 1. oktober 2016.