Stortingspolitiker Kent Gudmundsen var tirsdag formiddag hos Norinnova i Forskningsparken for å få innspill. Som medlem i Høyres programkomité reiser han rundt i Norge for å lytte til utfordringene gründermiljøene sliter med for å lykkes.

Blå bioteknologi

– Hvordan må politikken innrettes for å utløse skaperkraft, sikre bedre rammer for vekst, utvikling og gode tjenester fra offentlige aktører, er et av spørsmålene partiet ønsker svar på for å sikre Norge flere økonomiske bein å stå på i framtida.

–Vi må sette større kraft bak fremveksten av nye næringer og hva som skal bli den nye oljen. Denne typer møter er viktig for å vite hva som fungerer og ikke fungerer, sier Gudmundsen.

Av direktør Asbjørn Lilletun i Norinnova fikk han høre at skatteincentiver kan være én måte å redusere risikoen ved å satse på innovasjon og etablere nye arbeidsplasser. Han etterlyser stimulanser til næringslivet og lavere terskel for å satse nytt.

Leder for Biotech North, Elin Kolsvik, viste til Tromsøs posisjon som hovedstaden for blå bioteknologi, med de mulighetene det åpner innen bioteknologi og biomarin sektor.

350 nye arbeidsplasser

Ansvarlig partner Karl-Johan Jakola i Norinnova Forvaltning viste til Ayanda Group, Dualog, Lytix Biopharma, Kreft LTX-315, Calanus og Prophylix Pharma som vellykkede eksempler på bedriftsetableringer. Han viste spesielt til suksessen med såkornfond som kompetanse- og kapitalnav for å tiltrekke seg risikovillig kapital til landsdelen.

Norinnova Invest har per 31.12.2015 investert 201 millioner kroner i 18 bedrifter som har ført til 350 helt nye arbeidsplasser. Jakola viste til at effekten av såkornfond på 300 millioner kroner gir tilgang på 1,4 milliarder kroner i risikokapital til landsdelens vekstbedrifter de neste fem til seks årene.

– Såkornfond er et godt verktøy for å tiltrekke seg risikovillig privat kapital. Halvparten av disse bedriftene har sitt opphav i kommersialisering av FoU-resultater.

Lærerikt

Kent Gudmundsen syntes det var lærerikt å lytte til innspillene, og fikk mange ideer han skal ta med seg sørover til det videre arbeidet med stortingsvalgprogrammet for perioden 2017–2021.

– Vi er i en prosess i stortingsgruppa hvor vi får påfyll om hvilke grep regjering og storting må ta for å sikre hvilke rammevilkår næringslivet trenger for å ta ut potensialet. Det vil sikre Norge flere bein å stå på for å sikre fremtidens velferdsordninger. Møtet i dag pekte på hvordan vi kan utløse potensialet for at flere bedrifter kommer i gang, sier Gudmundsen.