Ny ordning for eiendomsskatten

Øreavrunding i din favør

Når kommunen krever inn den nye eiendomsskatten, velger Helge Hartvigsen & Co å kutte ørene på fakturaen.

øreavrunding: Kommunen kutter ørene når de krever inn den nye eiendomsskatten hver måned. Det gir ifølge Helge Hartvigsen et titall tusen kroner mindre i inntekter. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

SENTRUM: Ordningen er ny i februar – etter at kommunen i årets første måned foretok øreavrunding både nedover og oppover. Lederen for innkrevingsenheten sier at endringen gjør at kommunen går glipp av 12.000-13.000 skattekroner i året.

LES OGSÅ: Sjokkøkning av eiendomsskatten

Andre regler

En stund ble det påstått at kommunen gjorde noe ulovlig da de foretok øreavrunding til nærmeste hele krone. Da ble det vist til Norges Bank sitt regelverk.

– Når det gjelder skatter og avgifter, gjelder andre regler. Derfor var vi i vår fulle rett å foreta avrunding fra årsskiftet. Men etter hvert er vi kommet til at vi skal kutte ørene – selv om det betyr mindre i kommunekassen, sier Hartvigsen.

To ganger årlig

– Med den gamle ordningen – hvor blant annet eiendomsskatt ble krevd inn to ganger i året – var det kun snakk om hele kroner. Men da økningen kom ved årsskiftet – fra 3 til 5 promille – og summen ble delt opp i månedlige beløp, fikk vi både kroner og øre å kreve inn.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Den fordømte eiendomsskatten»

Alle avrundet nedover

Etter å ha sett på ordningen på nytt, bestemt kommunen at alle krav skulle avrundes nedover. Det vil si at en boligeier som i januar betalte eksempelvis 600 kroner fordi beløpet ble avrundet oppover, slapp i februar unna med 599 kroner.

Småpenger

– For kommunen betyr det småpenger ettersom de nye satsene gir nesten 80 millioner kroner mer i kommunekassen, konstaterer Helge Hartvigsen.

LES OGSÅ: Klager på eiendomsskatt for «ubeboelig hus om vinteren» og «gamle sjåer»

I tillegg til at eiendomsskatten for boliger gikk opp 2 promille, ble det også økning på annen type eiendom fra 5,4 til 7 promille. Skattegrunnlaget økte samtidig med 7 prosent. I sum gjorde det at du og jeg fikk en 70–80 prosent mer å betale på årsbasis.