Fly Viking AS har leaset et Dash-8 fra Canada som får operativ base i Tromsø. Selskapets hovedkontor får imidlertid adresse på Lyngseidet.

Lang erfaring

– Den operative basen blir på Tromsø lufthavn med ti ansatte, både piloter og kabinansatte. Flyselskapets hovedkontor blir på Lyngseidet, av flere grunner. Som hovedaksjonær bor jeg der, samtidig har det skatte- og avgiftsfordeler, sier Giæver.

Han har 35 års erfaring som flypilot, hvorav vel 32 år som flyger og kaptein i Widerøe. Han ble sagt opp i selskapet etter en konflikt med ledelsen, nå tar han opp kampen mot sin gamle arbeidsgiver.

Dashen som leveres i Calgary i Canada i månedsskiftet mai/juni er av samme type som Widerøe flyr med i dag, med plass til 39 passasjerer. Det blir imidlertid en sterkt oppgradert utgave som kommer på vingene i Norge.

Svak konkurranse

– Det er det samme flyet, bare mer moderne. Det skal kunne overvåkes via satellitt uansett om det er i lufta eller står på bakken, ned til minste detalj. Selv om flyet er fra 1990-tallet får det siste generasjons teknologi. Flyet har tidligere vært eid av regjeringen i Alberta. Vi håper å kunne starte flygingen tidlig på sommeren, sier Ola Giæver jr.

Ifølge en pressemelding selskapet har sendt ut skal de bygge stein på stein.

– Vi begynner med dette ene flyet som etter planen skal inn i rute mellom Trondheim–Bodø–Tromsø–Alta–Kirkenes–Murmansk. Dette er en rute som i dag har svak konkurranse og hvor vi mener det er trafikkgrunnlag for lønnsom drift.

Ser etter muligheter

Ifølge Svalbardposten skal Fly Viking også være interessert i anbudsutlysningen for transport- og passasjerflyginger på Svalbard, uten at Giæver vil bekrefte det på nåværende tidspunkt.

– Det kan godt hende vi leverer anbud. Der vi ser forretningsmessige muligheter, vil vi komme til å søke.

Fly Viking AS eies 100 prosent av holdingselskapet Viking Air Norway AS, med følgende fordeling av eieskapet:

Giæver Invest AS 95 prosent (Ola O.K. Giæver), Saga Utvikling AS 4 prosent (Jan K. Kristensen), Ibidium Systems AS 1,4 prosent (Svein Eriksen) og Sol-Berg Holding AS 0,47 prosent (Per A. Solberg). Alle eierne er representert i selskapets styre i tillegg til Stein Terje Dahl og Svein R. Sandve. Styrets leder er Ola O.K. Giæver jr.