Rekordmønstring for UKM

Gikk videre i UKM: – Drømmer om å bli med i Cirque du Soleil

Nikolai Meløe (16) og Finn James (18) drømmer om å bli med i Cirque du Soleil. Søndag kveld kom de videre i UKM med stykket «Path of Darkness».

Kultagutta - Finn James og Nikolai Meløe  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Kulturhuset: De to Kulta-ungdommene har i mange år holdt på med sirkus og de siste tre månedene jobbet fram stykket «Path of Darkness».

– Vi ønsket å lage noe som ville inspirere og vise hvordan folk i verden har det. Stykket handler om å miste noen som står en nær. Den ene broren takler det ikke så bra, så da må storebroren hjelpe og de takler det sammen, forteller Nikolai Meløe (16), som begynte med sirkus for åtte år siden.

Finaledrøm

For seks år siden flyttet Finn James (18) fra New Zealand til Tromsø. Året etter begynte han med sirkus, noe han også drømmer om å leve av.

– Drømmen er å bli med i Cirque du Soleil, sier Finn James.

Nikolai Meløe har samme drøm.

– Men det blir nok ikke til å skje. Det er usannsynlig høyt nivå, sier Meløe, som fikk se heltene live i USA sist sommer.

– Det var kjempekult, sier han.

Søndag kveld gikk de som en av seks numre fra Tromsø videre fra UKM (Ungdommens Kulturmønstring), til fylkesmønstringen på Finnsnes.

– Målet er å gå helt til finalen i Trondheim, sier Finn James.

Erling Solvang i UKM tror Tromsø-innslagene har gode sjanser på Finnsnes også.

– Det er ganske spisset til Finnsnes og de fleste fra Tromsø går videre til landsfinalen. Tromsø har storbyfordeler med mye større tilfang enn i distriktene, sier Solvang.

Ny rekord

Å komme gjennom nåløyet fra UKM i Tromsø har ikke vært en enkel sak for noen. Til sammen 196 ungdommer har vært i aksjon med totalt 95 innslag. De 95 ble så kuttet ned til søndagens hovedfinale med 16 innslag, der de seks beste gikk videre til fylkesmønstringen.

– Det er en rekordmønstring. Det har aldri vært så mange med før, så det er heftig for å si det på den måten. Det hele har kulminert i en fantastisk finale med ungdomskultur så det hyler etter, sier Erling Solvang, kommunekontakt i UKM.

Solvang er meget stolt over alt som har foregått den siste uken i Tromsø.

– Det er ungdommene som gjør alt med kun fire voksne mennesker til stede som mentorer. Det har vært 31 ungdommer som har arrangert alt og gjennom uken har det vært fantastiske kurs med alt fra dans, til arkitektur og kunstutstillinger, sier Solvang.

I tillegg til de seks sceneinnslagene som gikk videre, sendes seks kunstverk videre av de til sammen 26 som har vært utstilt på Rådhuset i uken som gikk.

Disse gikk videre:

Kultagutta

Lillekos

10th Harmonic

Raphaela Antonia

Yonas og Kidist

Lamentation

Daniel Skog

Benedicte Pettersen

Johanne Blix