Anders Opdahl blir NRK-sjef

Så snart en «ny løsning er på plass» slutter sjefredaktør Anders Opdahl (36) i Nordlys for å bli regionredaktør for NRK i Nord-Norge.

Anders Opdahl  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Sjefsredaktør i Nordlys, Anders Opdahl (36), blir nå regionredaktør for NRK i Nord-Norge.

Det melder NRK.

Regionredaktør-stillingen er en nyopprettet stilling som får ansvaret for alle de tre nordnorske fylkene, skriver de.

Så snart en «ny løsning er på plass» slutter sjefredaktør Anders Opdahl (36) i Nordlys for å bli regionredaktør for NRK i Nord-Norge. 

Gleder seg

Opdahl er også regiondirektør i Amedia, i tillegg til å være sjefredaktør i Nordlys.

Han ble sjefredaktør i avisa i 2011, etter å ha vært nyhetsredaktør siden 2005.

Da søkerlisten på den nyopprettede stillingen som regionredaktør ble offentliggjort i januar, sto ikke Opdahl på listen.

Der sto derimot nyhetssjef i NRK, Nina Einem, og NRK Troms-redaktør Pål Hansen.

– Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven, og ikke minst bli kjent med mange nye kolleger. Jeg regner med en bratt læringskurve, samtidig som jeg tror at jeg har erfaringer fra kommersielle medier som kan bli verdifulle for NRK, sier Opdahl til NRK.

Til Nordlys sier han at han er innforstått med å fortsette i sin nåværende stilling inntil Amedia har en ny løsning på plass.

– Han kan Nord-Norge

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK er begeistret for Anders Opdahls ambisjoner på vegne av Nord-Norge.

–Vi har ansatt fem regionredaktører over hele landet. Det har vært en ekstern utlysning, og vi har hatt mange gode interne og eksterne søkere. Vi har sett på sammensetningen i ledergruppen og ønsket en blanding av intern NRK-erfaring og eksterne krefter og Anders Opdahl har blant annet en unik digital kompetanse som vi trenger, sier hun til iTromsø.

– Dessuten har han enorme ambisjoner for Nord-Norge, og det er viktig for meg, ettersom vi vil ha flere nyheter og programmer fra nord inn nasjonalt og regionalt, legger hun til.

Gynnild-Johnsen mener Opdahl kan Nord-Norge.

– NRK har valgt en fornyet strategi der vi skal være en innholdsprodusent og publisist i verdensklasse. Regionredaktørene skal sammen med distriktsredaktørene jobbe fram en strategi for hvordan vi skal lage mer kvalitetsinnhold fra for eksempel Nord-Norge til alle NRKs plattformer, sier hun.

Opdahl vil som regionredaktør være lederen for alle distriktsredaktørene i Nord-Norge, og sitte i den regionale ledergruppen sammen med dem.

– Overrasket

Klubbleder i Nordlys, Leif-Morten Olaussen, forteller at de ansatte på Nordlys ble overrasket da nyheten ble sluppet for de ansatte klokken 13.00 i går.

– Vi er overrasket, det tror jeg de fleste er. Stemningen er litt laber, og det er ikke akkurat full jubel, sier han.

– Anders har gjort en fantastisk jobb for Nordlys i mange år.

Styreleder i Nordlys, Pål Eskås, forteller at de hadde et styremøte i går og at de nå skal nedsette et ansettelsesutvalg.

– Vi starter prosessen med ny ansettelse umiddelbart, sier han til iTromsø.

Han har per nå ingen formening om når en ny sjefredaktør vil kunne være på plass i Nordlys.

Takker for seg

På Facebook-profilen sin skrev Anders Opdahl følgende i går:

«Dagen er her. Etter 16 år i Amedia, hvorav 12 av dem i Nordlys, har jeg bestemt meg for å skifte beite. Jobben som regionredaktør for NRK i Nordland, Finnmark og Troms ble simpelthen uimotståelig. For et nordnorsk nyhets- og samfunnsmenneske, er dette rett og slett en unik sjanse. Så skal jeg innrømme at det også vekker vemod. Jeg har et bankende hjerte for Nordlys, og ikke minst alle som jobber i avisa. De er alle som én mine venner (det er derfor jeg har invitert alle sammen i bryllupet vårt til sommeren). I tillegg har vi utviklet en digital strategi som virker, og som vekker såpass oppsikt at vi støtt og stadig tar imot «Nordlys-turister» både fra inn- og utland. Vi har en abonnementsøkonomi i rivende utvikling (ny rekord nå i morges), og vi har reposisjonert Nordlys som meningsavis gjennom initiativet Nordnorsk debatt. Da jeg skjønte at prosessen med nytt eierskap også kom til å gå i mål, kjente jeg at timingen ble helt riktig. Det kan i og for seg være en prestasjon i det å få en ny jobb, men nesten like viktig er kunsten å slutte i rett tid. Så skal jeg ikke legge skjul på at jeg gleder meg til den nye jobben. Det er sider ved NRK som er helt spesiell, både når det gjelder ansvar, kraft og kompetanse. Å få påvirke i dette landskapet, blir rett og slett stort! I tillegg blir det artig å få lære alt det jeg ikke kan om NRK, fjernsyn, radio og whatnot. Selv har jeg med meg en porsjon erfaring fra det kommersielle medielandskapet, som jeg tror kan passe godt med utfordringene også NRK står overfor. Og selvsagt – viktig: Det er alltid stas å få nye kolleger, i dette tilfellet i tre fylker! Når den tid kommer. Jeg blir sittende i jobbene i Amedia og Nordlys til en ny løsning er på plass. 100 prosent og full gass».