Rødts byråd hyllet Mao. Sjekk hva gruppelederen kaller seg på Twitter

Etter alle sammenligningene med Jens Ingvald Olsen og Mao bestemte Rødts gruppeleder seg for å ta kommunistvrien videre.

LENIN: Mao var en stor leder, sa Jens Ingvald Olsen etter valget i fjor høst. Nå er det Lenin som «hylles» av Rødt-politikeren Anne-Linn Lernes Høiseth i Tromsø. 

nyheter

SENTRUM: Etter brakvalget til partiet Rødt i fjor høst sa daværende ordførerkandidat og nåværende finansbyråd, Jens Ingvald Olsen, til Dagbladet at Mao var en stor frigjøringsleder.

Finansbyråden, som ble med i Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet, har ikke endret syn og måtte tåle mye kritikk fra flere opposisjonspolitikere og andre.

– Jio og Mao

I det siste har det også vært skrevet mye kritikk om det «kommunistiske» byrådet. Nåværende gruppeleder for Rødt i Tromsø, Anne-Linn Lernes Høiseth, har åpnet opp for kommunistdebatten igjen med å ta i bruk navnet «AnneLenin» på sin Twitter-konto.

– Det var mest en spøk etter all harseleringen med Jio (Jens Ingvald Olsen, red.anm.) og Mao, sier Anne-Linn Lernes Høiseth til iTromsø.

LES OGSÅ: Mener shuttlebuss skal fjerne parkeringsproblemene

Mao Zedong var Kinas leder fra 1949-1976. Han har blitt kritisert for å ha forårsaket hungersnød og brudd på menneskerettighetene, selv om han regnes for grunnleggeren av det moderne Kina.

– Mao var en stor frigjøringsleder og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sa Olsen på valgnatten.

Skriveriene om Jens Ingvald Olsen lot ikke vente på seg.

– Det er mye internkultur i partiet og ganske mange utslitte vitser om at vi er kommunister, så jeg tenkte: Hvorfor ikke ha det litt gøy, sier Høiseth.

– Ikke kommunist

Hun avviser at hun er kommunist, til tross for Twitter-navnet.

– Nei, nei, nei. Jeg er ikke det. Det er rett og slett en spøk. Kanskje det burde stått «ikke kommunist» i biografien min på Twitter, sier hun og ler.

At Twitter-navnet nå blir kjent for flere gjennom media, er hun ikke bekymret for.

– Nei, jeg tror ikke det vil skape noen reaksjoner. De som trenger å vite det, vet det allerede, så det er ingen dramatikk i det navnet, sier hun.

LES OGSÅ: «Den fordømte eiendomsskatten»

Rødt-politikeren avviser at hun har fått reaksjoner.

– Jeg har faktisk ikke fått noen, sier Høiseth.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter