Rødts byråd hyllet Mao. Sjekk hva gruppelederen kaller seg på Twitter

Etter alle sammenligningene med Jens Ingvald Olsen og Mao bestemte Rødts gruppeleder seg for å ta kommunistvrien videre.

LENIN: Mao var en stor leder, sa Jens Ingvald Olsen etter valget i fjor høst. Nå er det Lenin som «hylles» av Rødt-politikeren Anne-Linn Lernes Høiseth i Tromsø. 

nyheter

SENTRUM: Etter brakvalget til partiet Rødt i fjor høst sa daværende ordførerkandidat og nåværende finansbyråd, Jens Ingvald Olsen, til Dagbladet at Mao var en stor frigjøringsleder.

Finansbyråden, som ble med i Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet, har ikke endret syn og måtte tåle mye kritikk fra flere opposisjonspolitikere og andre.

– Jio og Mao

I det siste har det også vært skrevet mye kritikk om det «kommunistiske» byrådet. Nåværende gruppeleder for Rødt i Tromsø, Anne-Linn Lernes Høiseth, har åpnet opp for kommunistdebatten igjen med å ta i bruk navnet «AnneLenin» på sin Twitter-konto.

– Det var mest en spøk etter all harseleringen med Jio (Jens Ingvald Olsen, red.anm.) og Mao, sier Anne-Linn Lernes Høiseth til iTromsø.

LES OGSÅ: Mener shuttlebuss skal fjerne parkeringsproblemene

Mao Zedong var Kinas leder fra 1949-1976. Han har blitt kritisert for å ha forårsaket hungersnød og brudd på menneskerettighetene, selv om han regnes for grunnleggeren av det moderne Kina.

– Mao var en stor frigjøringsleder og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sa Olsen på valgnatten.

Skriveriene om Jens Ingvald Olsen lot ikke vente på seg.

– Det er mye internkultur i partiet og ganske mange utslitte vitser om at vi er kommunister, så jeg tenkte: Hvorfor ikke ha det litt gøy, sier Høiseth.

– Ikke kommunist

Hun avviser at hun er kommunist, til tross for Twitter-navnet.

– Nei, nei, nei. Jeg er ikke det. Det er rett og slett en spøk. Kanskje det burde stått «ikke kommunist» i biografien min på Twitter, sier hun og ler.

At Twitter-navnet nå blir kjent for flere gjennom media, er hun ikke bekymret for.

– Nei, jeg tror ikke det vil skape noen reaksjoner. De som trenger å vite det, vet det allerede, så det er ingen dramatikk i det navnet, sier hun.

LES OGSÅ: «Den fordømte eiendomsskatten»

Rødt-politikeren avviser at hun har fått reaksjoner.

– Jeg har faktisk ikke fått noen, sier Høiseth.