Brukte 1,6 millioner på å hjelpe dyr

Dyrebeskyttelsen hadde rekordhøye utgifter i 2015.

DYRT: I fjor hjalp Dyrebeskyttelsen flere dyr enn noen gang tidligere – og det skapte naturlig nok større utgifter. Susanne Langvad sier at de fikk omplassert mange katter, noe som gjorde at de kunne ta inn flere.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Organisasjonen Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø hadde i fjor utgifter på totalt 1.671.845 kroner. Aldri før har de hjulpet så mange dyr som de gjorde i 2015.

Flere kaniner

– Fjoråret var helt sinnssykt, sier styreleder for organisasjonen i Tromsø, Susanne Langvad.

Totalt hadde de nesten 600 dyr hos fosterhjemmene deres i fjor. Langvad forteller at de fikk inn spesielt mange kaniner, noe som gjorde at antall dyr de hjalp økte betraktelig.

– Vi fikk inn mellom 20 og 24 kaniner fra én plass, sier hun.

LES OGSÅ: Eksplosjon i antall løshunder i Tromsø

50 katter på 14 dager

Men det er – og har alltid vært – katter som tar opp mest plass hos Dyrebeskyttelsen. På det verste fikk de inn omtrent 50 katter på 14 dager i fjor.

– Men vi har fått omplassert mange katter, og det har gjort at vi har kunnet tatt inn flere katter. Folk er klare over at vi er her, og henvender seg til oss for å få adoptere, sier Langvad.

Med et økende antall dyr, kommer også større utgifter. Alle som arbeider for Dyrebeskyttelsen gjør det frivillig, så utgiftene går til veterinærbehandlinger, mat, utstyr og lignende.

– Det er vanskelig å si hvordan 2016 blir. I januar fikk vi adoptert ut mange katter, så det var en bra måned. Men høysesongen kommer på sensommeren, sier Langvad.

LES OGSÅ: Boligdrømmen brast for Dyrebeskyttelsen

Reddet av arv

Det som reddet Dyrebeskyttelsen fra et stort underskudd i fjor var en arv på 459.685 kroner. Men i år forventer de ikke noen arv, og er derfor avhengig av donasjoner og medlemskontingenter.

– Vi har ikke gått i minus på veldig mange år, men vi var nære i fjor. Hadde vi ikke fått den arven, hadde vi hatt et heidundrende underskudd, sier nestleder Therese Simonsen Rye.

Underskuddet ville i så fall endt på 240.000 kroner.

– Å få en slik arv er ikke vanlig. Det må skje noe i år, ellers ender vi med et underskudd. Folk må bli flinkere til å gi pengegaver og melde seg inn i organisasjonen. Vi håper også at vi skal klare og forhandle fram flere rabatter hos dyreklinikkene, sier Simonsen Rye.

En annen ting de må forandre i år, er at de må ta inn færre katter.

– Vi må være litt mer kynisk og si nei til flere som vil at vi skal ta imot dyrene deres. Det er trist, men vi har ikke ressurser til å redde alle. Vi får det ikke til å gå rundt økonomisk, sier hun.