Tromsø er etter hvert blitt veldig flinke på å arrangere større festivaler, mesterskap og andre evenement. TIFF, Nordlysfestivalen, Midnight Sun Marathon og Buktafestivalen for å nevne noen gjennomføres hvert år med svært mange tilreisende.

LES OGSÅ: Tromsøselskap etablerer kontor i Kina

Men kommunen og Visit Tromsø har – sammen med flere samarbeidspartnere – større ambisjoner, og etter tre års forarbeid vil man nå se på om det skal etableres et eget selskap som skal søke om og kunne gjennomføre såkalte rullerende arrangement i Tromsø.

Vil ha større arrangement

– Vi er blitt veldig flinke på egenutviklede arrangement som TIFF og MSM, men vi har problemer å kunne gjennomføre store arrangementer som legges til nye plasser hvert år, sier Lisa Hoen, kultur- og idrettssjef i kommunen.

Nylig ble det holdt ski-NM i Tromsø, og for to år siden ble Sjakk-OL gjennomført i Tromsø. Hoen mener at kommunen kan gjennomføre slike per i dag, men at grensen er nådd for størrelsen på arrangementene.

– Nå begynner vi å komme dit der vi kan ta et steg videre, sier Hoen.

For små per i dag

Agnete Ryeng fra Visit Tromsø har vært prosjektleder for forarbeidet som har pågått siden 2013. Hun sier at arrangementsturisme har enormt utviklingspotensial – og viser til hvordan andre byer i Norge og utlandet jobber aktivt med å lokke til seg arrangement.

– Visit Tromsø er et markedsføringsselskap – ikke en gjennomfører. Om vi har kompetansen og ressursene til å gjennomføre store arrangementer vil byen bli mer attraktiv, sier hun.

At kommunen, Innovasjon Norge og Troms Fylke nå har fattet vedtak om å videreføre prosjektarbeidet – og at man på sikt vil ha et eget profesjonelt arrangørselskap – vil gjøre det enklere å lokke store festivaler, stevner og arrangement til byen.

– Det har vært vanskelig å søke om å få større ting lagt til Tromsø ettersom vi ikke har hatt en «fast» gjennomfører av slike arrangement, sier hun.

Arktisk Hovedstad

Lisa Hoen sier at et slikt markedsførings- og gjennomføringsselskap vil være naturlig.

– Det passer veldig godt inn i kommunens vedtatte strategi om å være Arktisk hovedstad. At vi kan lokke til oss større arrangementer og gjennomføre dem vil være en del av denne strategien, sier hun.

LES OGSÅ: Starter opp ny motebutikk

Størrelsen og strukturen på selskapet, og hvem som skal eie det er ennå ikke klart. Hoen og Ryeng ser for seg at et slikt selskap skal jobbe i tett samarbeid med andre.

– Det vil helt enkelt være en profesjonalisering av arbeidet. Vi ser for oss at det kan fungere som et nav der vi har utstyr, kompetanse og nettverk for gjennomføringen av større arrangementer, sier Ryeng.

SELSKAP: Lisa Hoen (til venstre) og Agnete Ryeng vil ha flere og større arrangementer til Tromsø – og har planer på eget arrangementsselskap.
GIGANTARRANGEMENT: Da Sjakk-OL ble arrangert 2014 kom det tusenvis av tilreisende til byen – både deltakere, støtteapparat og publikummere. Foto: Tom Benjaminsen