Kattene som ingen vil adoptere: – Det skjærer i hjertet

De fleste familier ønsker å adoptere kattunger fra Dyrebeskyttelsen. Det opprører lederen av kattegruppa.

GAMMEL: Otto ble funnet på Oteren for omtrent ett år siden. Den er 15 år gammel. Hege Gausdal Foshaug, leder av kattegruppa i Dyrebeskyttelsen Tromsø, forklarer at den nesten er nytteløst å adoptere bort en så gammel katt. Foto: Dyrebeskyttelsen 

HAR ODDSENE MOT SEG: Dette er katten Sandy og har vært på omplassering hos Dyrebeskyttelsen i flere år. Den har ifølge Hege Gausdal Foshaug oddsene mot seg fordi den er gammel. Den er også sort og korthåret, noe som ikke er populært blant dem som skal adoptere.  Foto: Dyrebeskyttelsen

SØSKENPAR: Tyra og Torvald er søsken og har vært hos Dyrebeskyttelsen siden 2012. De beskrives som sosiale og veltilpassede katter.- Vi får ingen respons på dem, ettersom de er godt voksne og korthårede katter, sier lederen av kattegruppa.   Foto: Dyrebeskyttelsen

Hege Gausdal Foshaug, leder av kattegruppa i Dyrebeskyttelsen Tromsø.  Foto: Privat

nyheter

I et innlegg på Facebook-gruppa til Dyrebeskyttelsen Tromsø kommer Hege Gausdal Foshaug, leder av kattegruppa i Dyrebeskyttelsen, med et hjertesukk. Hun er frustrert over at flere familier kun ønsker å adoptere kattunger, og ikke de voksne kattene.

LES OGSÅ: Brukte 1,6 millioner på å hjelpe dyr

Frustrert

– Grunnen til at jeg skrev innlegget var på grunn av frustrasjon. De siste e-postene jeg har mottatt er fra familier som kun ønsker kattunger. Det skjærer meg i hjertet, sier hun.

Hun forklarer at dette er en utfordring. Nå har Dyrebeskyttelsen Tromsø under 100 katter i fosterhjem, men ingen kattunger.

– Det mange som kommer for å se på kattene vi har inne, men når vi ikke har kattunger, hører vi ofte ikke noe mer fra dem, sier hun.

Katten Otto

Hun trekker fram historien om katten Otto som er 15 år gammel.

– Otto ble funnet på Oteren for ett års tid siden. Han hadde gått i mange år mellom gårdene og fått en matbit nå og da. En så gammel katt er det nesten nytteløst å adoptere bort, sier hun.

LES OGSÅ: Eksplosjon i antall løshunder i Tromsø

Det er ifølge henne svært vanskelig å adoptere bort katter som er over fem år.

Hun understreker at folk i Tromsø er flinke til å kastrere kattene sine, og dermed får de ikke inn så mange uønskede kattunger.

– Dyrebeskyttelsen har i omtrent 10 år jobbet med holdningsskapende arbeid i forhold til katt og kastrering. Dette ser vi resultatet av nå, hvor etterspørselen etter kattunger er langt større enn tilgjengeligheten, sier hun.

Fordeler med en voksen katt

Videre forklarer hun at det faktisk kan være mer utfordrende å adoptere en kattunge, kontra en voksen katt.

– De fleste kattungene vi tar inn er født ute. De kan klore og bite, og de jakter gjerne på alt som rører seg. Dermed blir barn ofte redd dem. De kommer kanskje aldri til å bli en sosial katt, sier hun.

– Hvis du adopterer en voksen katt, er de gjerne mer sosiale. Vi prøver å matche katter og familie etter personlighet. Noen katter lever jo i godt over 20 år, så dette er veldig viktig for oss, sier hun.

LES OGSÅ: Ønsket å bygge nytt hjelpesenter for dyr - fikk boligdrømmen knust

Skal passe med familien

Nestleder i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Therese Simonsen Rye, forteller at det ikke er sesong for kattunger før i juni, juli og august. Dermed er det få kattunger å adoptere i vintermånedene.

– Jeg tenker at det må være viktigere å finne en katt som passer til familien enn at det absolutt skal være en kattunge. Det er noe alle lokallag sliter med, spesielt i den tiden der det ikke er kattunger, sier hun.

Videre forteller hun at de prøver å argumentere med familiene som kun vil ha kattunger.

– Det er slik at kattunger ofte endrer personlighet når de blir eldre. Det gjør ikke en voksen katt, sier hun.