Trenger penger for å redde Tromsø kunstforening fra forfall

Muségata 2 har nylig fått restaurert taket, men mye gjenstår for at bygget skal være bærekraftig i årene fremover.

FORNØYD: Styreleder i Tromsø Kunstsenter Nils Arne Johnsen er fornøyd med oppusset tak, men håper på mer penger til å renovere bygget.   Foto: Lars Marius Matre

FUKTIG: I kjelleren hos Tromsø kunstforening er det så fuktig at man kan gro gress i grunnen. Ved siden av «dammen» står styreleder i Tromsø Kunstsenter Nils Arne Johnsen.   Foto: Lars Marius Matre

SPREKKER OPP: Styreleder i Tromsø Kunstsenter Nils Arne Johnsen undersøker undersiden av hovedtrappen.   Foto: Lars Marius Matre

nyheter

Lokalene til Tromsø kunstforening i Muségata 2 har preget bybildet siden 1894. Til tross for nylig restaurering av taket er det mye som er falleferdig ved det tradisjonsrike bygget.

– Det lekker fra taket, grunnmuren forfaller, heisen stopper regelmessig og det er fukt i grunnen, forteller styreleder Nils Arne Johnsen i Tromsø Kunstsenter.

LES OGSÅ:  Slik kan Alfheim bli et folkebad

Trenger penger

Til tross for at stiftelsen nylig fikk én million kroner av Norsk Kulturminnefond til restaurering av taket ser de etter flere støttespillere for å holde bygget levende.

– Vi setter veldig pris på de pengene vi har fått til nå, men det er dessverre behov for mer. Trolig trenger vi 7–9 millioner kroner for å gjøre bygget bærekraftig, men skal det tilrettelegges skikkelig for utleie bør det investeres rundt 15 millioner kroner, sier Johnsen, som forbereder seg på å skrive mange søknader i tiden fremover.

– Det er mange aktører som kan bidra her og vi er i dialog med flere av dem. I tillegg kan vi søke støtte hos flere fond, noe vi også er i en prosess med å gjøre, konstaterer styrelederen.

LES OGSÅ: Debatt: Det er fortsatt ikke for seint «å redde stumpene» i gamlebyen

– Alle har en relasjon

Hanne Gudrun Gulljord er kurator og formidlingsleder hos Kunstforeningen, noe som vil si at hun bruker bygget jevnlig. Hun trives godt i lokalene, men håper på en opprustning så fort som mulig.

– Jeg er ikke fra Tromsø selv, men hører stadig om folks forhold til det gamle museet og Kunstforeningen. Jeg tror de fleste herfra har en relasjon til bygget, noe jeg mener man bør ha respekt for gjennom å vedlikeholde det, forteller Gulljord.