Fredag klokken 14.30 la den «nye» «Kong Harald» til kai i Tromsø. Hurtigruten gjennomfører en omfattende oppussing av samtlige skip, der de tunge og mørke møblene fra 90-tallet er byttet ut med en mer minimalistisk og lys stil.

– Positivt overrasket

Det er ikke tvil om at oppussingen av skipet, som har en prislapp på 65 millioner kroner, har skapt engasjement. Flere av Hurtigrutens venner har gitt klart uttrykk for sin misnøye over det nye møblementet.

Da «Kong Harald» la til kai i Tromsø på fredag ettermiddag, inviterte de lokalbefolkningen for å ta en titt i det nye skipet. Og det var flere som fattet interessen for det.

– Jeg ble faktisk positivt overrasket da jeg kom om bord. Jeg syns bakeriet var litt kjedelig, men det er fint her. Det er en minimalistisk stil og moderne, samt mye mer åpent enn det var tidligere, sier Liv Løvland.

Dansegulv

Ekteparet Britt og Eilif Engmo gikk om bord på hurtigruteskipet på Finnsnes, og hadde fått litt tid til å titte seg om, men de ble ikke helt enige om hva de synes om oppussingen.

– Disse stolene er et minus, sier Eilif der han sitter godt tilbakelent i en av stolene i panorama-loungen.

– Nei, nei, nei. De er helt greie, skyter kona inn.

De to trekker fram en ting som de savner etter oppussingen:

– Her mangler det et dansegulv.

Positive tilbakemeldinger

Kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Anne Marit Bjørnflaten, forteller at det er mange som har tatt turen innom skipet i havnene de har besøk. Og hun er kjempefornøyd med tilbakemeldingene de har fått.

– Da vi startet oppussingen, ønsket vi å gjenspeile farvannet og det landskapet vi seiler gjennom. Alt vi ser her inne er inspirert av naturen. Det er blitt lyst, lett og nordisk. Vi har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger fra våre gjester, sier hun.

– Men det har jo også kommet noen negative tilbakemeldinger, blant annet fra Hurtigrutens venner?

– Ja, og det er egentlig bare positivt at så mange har så sterkt forhold til Hurtigruten. Men det er slik at vi må fornye oss for å overleve i en tøff bransje. Vi skal ikke være noe museum. Vi skal representere dagens Nord-Norge og dagens kystkultur. Det føler jeg at vi har klart, sier hun.

– De fleste har fått med seg debatten som har rast den siste tiden. De som kommer om bord og ser det nye interiøret blir som regel positivt overrasket, legger hun til.