Kunstforeningen forfaller - nå loves det at bygget skal vernes

Kommunen og Norsk kulturminnefond lover mer penger til bevaring av Kunstforeningens bygg i Muségata 2.

HISTORISK: Bygget til Kunstforeningen har vært i Tromsø siden 1894.  Foto: Helge Matland

VIKTIG BYGG: Kommunens kultursjef, Lisa Hoen, mener Kunstforeningen er et vakkert og viktig bygg i Tromsø.   Foto: Håkon Steinmo

STYRELEDER: Nils Arne Johnsen sitter som styreleder i stiftelsen Tromsø Kunstsenter.   Foto: Lars Marius Matre

nyheter

iTromsø skrev i går om de forfallende tilstandene ved Tromsø kunstforening. Styreleder i stiftelsen Tromsø kunstsenter Nils Arne Johnsen estimerer at de trenger 7–9 millioner kroner bare for å gjøre bygget bærekraftig.

– Det lekker fra taket, grunnmuren forfaller, heisen stopper regelmessig og det er fukt i grunnen, fortalte Johnsen til iTromsø under en befaring.

Viktig aktør

Lisa Hoen, kultursjef i Tromsø kommune, sier det er viktig for dem at Kunstforeningen blir vernet om.

– Jeg har også vært på befaring der og sett tilstanden, så vi er klar over problemstillingen. Det er et viktig bygg for Tromsø, både historisk og identitetsmessig. Derfor er det synd at det er i den tilstanden det er nå. Vi har en god dialog med stiftelsen og vi ønsker å være med på å bidra til en løsning, sier Hoen, som dog ikke kan love noen økonomisk støtte med det første.

– Jeg kan ikke love noe her og nå. Hvis kommunen skal gi penger må det gjennom en politisk prosess. Det vi dog kan hjelpe til med er å se på hvordan man kan skaffe penger fra andre steder, forteller Hoen.

LES OGSÅ: Slik kan Alfheim bli et folkebad

– Vil følge tett

Simen Bjørgen, direktør i Norsk kulturminnefond, sier de har et godt inntrykk av arbeidet som gjøres ved Kunstforeningen.

– Grunnen til at vi ga en million kroner i støtte, noe som er veldig mye vår målestokk, er at dette er et veldig spesielt kulturminne. Vi gir støtte til bygg som er viktig for lokalsamfunnet og som engasjerer lokalbefolkningen, noe Kunstforeningen gjør, sier Bjørgen.

Han utelukker dermed ikke at de kan gi videre støtte.

– Prosjektet ser veldig lovende ut, så vi kommer til å følge de tett fremover. Vi har dog en streng prioritering å gjøre, ettersom vi har 70 millioner kroner å dele ut, mens vi har fått søknader om 230 millioner, konstaterer han.

LES OGSÅ: Kunstforeninga feiret sine 90 år med å se på egen historie