– Livet skal inneholde en god dose galskap, og dette er akkurat passe for meg. Man må være litt gal innimellom, sier isbader Terje Berntsen.

56-åringen og resten av gjengen i badeforeningen Ishud har nettopp tatt sitt ukentlige sjøbad i Telegrafbukta denne fredagsettermiddagen. Dermed er siste trening før mesterskapet i Sibir gjennomført.

Inne i sin 19. sesong

– Vi er ti deltakere herfra som stiller i VM, og en fra Tolga kommune, så til sammen er vi elleve nordmenn som deltar, sier Berntsen, som er utnevnt reiseleder for deltakerne fra Tromsø.

Og det er ingen lettvektere som setter kursen mot Sibir førstkommende mandag, skal vi tro isbaderne selv. Badeforeningen er inne i sin 19. sesong i år, og har allerede deltatt i tre tidligere VM.

– Dette er det tiende verdensmesterskapet som arrangeres i vintersvømming. Det arrangeres annethvert år, og dette blir vårt fjerde, forteller Johanne Aasen.

Den raskeste vinner

Den spreke 58-åringen startet Ishud for 19 år siden, og skal selv svømme distansen på 25 meter under årets VM.

– De siste takene er seige. Så jo fortere man svømmer, desto bedre er det. Og så er det jo den raskeste som vinner, legger Aasen til.

– Da vi flyttet til Tromsø for 30 år siden og så de fine strendene her, var det bare å begynne å øve seg, sier 58-åringen om hvorfor hun startet badeforeningen.

Har tro på finale

I mesterskapet kan deltakerne velge mellom distansene 25 meter, 50 meter, 100 meter og 450 meter, samt 4x25 meter stafett.

– De fleste av oss skal svømme 25 meter, mens noen av dem som er mastere svømmer litt lenger, sier Berntsen.

LES OGSÅ: Dette startet med et veddemål. Så tok det av.

Konkurransene i Sibir starter onsdag og varer ut uken, før det hele avsluttes med en seremoni.

– Vi har tro på å komme til finalen med en eller to deltakere, men vi har ikke så stor tro på medalje. Det er høyt nivå, sier Berntsen, om årets mesterskap, hvor 1.250 deltakere fra 34 nasjoner stiller til start.

Basseng i elveisen

Og for dem som synes Sibir høres veldig kaldt ut, kan Berntsen fortelle at forholdene er omtrent som her i Tromsø på denne tiden av året.

– Det er 8–10 kuldegrader og tørr og fin vinter der nå. Under mesterskapet er det skåret ut et basseng i elveisen med ni baner på 25 meter hver, så det er et skikkelig proft opplegg, legger han til.

Tar over 50 svømmetak

Denne ettermiddagen ligger temperaturen i sjøen i Telegrafbukta på mellom null og én plussgrad, ifølge isbaderne.

– Vi tar vanligvis rundt 25 svømmetak utover, og så blir det ofte 30–40 svømmetak innover igjen. Men når det er fine forhold, tar vi gjerne 50 tak utover, sier Berntsen.

– Det er friskt og godt. Du kjenner at du er i live når du har vært uti og vinden står på. Men temperaturen er grei, vi er vant til det og da får vi ikke kuldesjokk, legger han til med en liten latter.