Det var fredag ettermiddag at Johannesen kom hjem fra jobb og fant selen liggende i hagen, bare ti meter fra huset i Lyfjorden på Kvaløya utenfor Tromsø.

– Jeg er usikker på når den krøp på land. Den kan ha ligget på plenen foran huset vårt i en dag før vi fant den, sier 55-åringen til iTromsø.

Måtte hjelpe selen løs

Selen, som er av typen grønlandssel, er et svært sjeldent syn i Tromsø.

– Vi bor rett ved fjæra og har sett en del sel tidligere, men aldri av denne typen. Kobber er mer vanlig her, men jeg har aldri hatt sel i hagen før, sier Johannesen.

Han forteller videre at selen etter en stund ble skremt av folk som kom gående forbi. Da måtte Johannesen og naboen komme den til unnsetning.

– Den ble skremt og gikk seg fast i et gjerde. Da måtte jeg og naboen få ham løs. Det er store hull i gjerdet. Selen satte hodet fast, og de er jo ikke så flinke til å rygge, så da måtte vi hjelpe den løs, sier han, før han legger til:

– Vi måtte være forsiktige. Seler ser veldig søte ut, med store fine øyne, men de har skarpe tenner, så man må passe seg litt.

Eksotisk gjest

Han er likevel storfornøyd med at de fikk anledning til å kjenne på pelsen til den sjeldne gjesten.

– Det var en ganske stor sel. Den gikk fra å være nesten hvit og over til svarte sjatteringer, sier Johannesen om grønlandsselen som han vil anslå var halvannen meter lang.

– Jeg vet ikke hvorfor den krøp så langt opp på land. Den så ikke skadd ut, men var litt treg, legger han til.

Grønlandsselen fant etter hvert veien til sjøs igjen, og 55-åringen legger ikke skjul på at besøket opplevdes som eksotisk, til tross for et allerede rikt dyreliv rundt husveggene i Lyfjorden.

– Det er eksotisk, vi er vant til dyr her, men dette var uvanlig. Da selen hadde kommet seg av gårde, kom det en rein og la seg på verandaen vår. Det er ganske normalt. Vi kunne nesten ha startet safari her ute, sier en lattermild Johannesen.

Fant blodspor

Audun Rikardsen, professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, har vært i Lyfjord for å se på sporene etter grønlandsselen.

– Det ser ut som at selen har satt seg fast i gjerdet på vei opp, og deretter presset seg gjennom. Vi fant noen blodspor etter den. Det kan se ut som om den har ligget i hagen i en eller to dager for å slappe av, sier han til iTromsø.

Sjeldent besøk

– Det er en sjelden gjest de har hatt på besøk. Det er veldig morsomt, og helt spesielt, slår Rikardsen fast før han fortsetter:

– Hvorfor den er her, er et godt spørsmål. Vanligvis finner man grønlandsselen oppe ved iskanten helt nord. Det er en sel som holder til i arktiske strøk. Der er det mange av dem, og i enkelte tilfeller – hvis det er lite mat til dem der – kan de komme ned hit.

Rikardsen forteller at man mot slutten av 80-tallet hadde en invasjon av grønlandssel langs kysten av Finnmark på leting etter mat. Men slike besøk er ifølge han ikke vanlige.

Aldri hørt om lignende

Professoren ved UiT forteller at det er selartene steinkobbe og havert som finnes langs kysten i Nord-Norge.

– Men jeg har aldri hørt før om noen som har hatt en sel i hagen. Denne selen tror jeg var alene. Seler bruker av og til å ligge på land for å hvile. Og denne kan ha gått seg fast og blitt liggende i hagen for å komme til hektene igjen.

Rikardsen tror grønlandsselen vil dra nordover igjen, såfremst at den ikke er syk.

– Mangler bare isbjørn

Han legger til at det for noen år siden var en annen sjelden gjest på besøk i Skulsfjorden utenfor Tromsø.

– Vi hadde en storkobbe her for ikke lenge siden. Og en hvalross ikke lenge etter. Det eneste vi mangler av arktiske dyr her nå er isbjørn, og så er samlingen komplett!