Slik skal dagens ledere bli utfordret

Under NHOs årskonferanse skal morgendagens arbeidstakere inspirere dagens ledere med kreativitet og lekenhet utenom det næringslivet fram til nå har vært vant med.

FREMTIDENS KOMPETANSE: På NHO Troms og Svalbards årskonferanse stiller Makerspace fra Nordnorsk vitensenter og Kodeklubben med fremtidens kompetanse for å inspirere og vise fram digitale og teknologiske ferdigheter til dagens ledere. Fra venstre: Victoria Nilsen, vert på Vitensenteret Aud-Malin Hovd, vitensenterpedagog Hedinn Gunhildrud og Elisabeth Killie Kanebog, rådgiver i NHO Charlotte Lindquister, Mohammed-Ali og Johannes Dahl Jevningen. 

nyheter

Torsdag 10. mars holder NHO Troms og Svalbard sin årskonferanse i Tromsø. Der skal barn og ungdom fra Makerspace og Kodeklubben være med for å vise fremtidens kompetanse.

Det skal de gjøre gjennom å inspirere og vise fram digitale og teknologiske ferdigheter til dagens ledere.

Skaperglede

Skills makerspace på Nordnorsk vitensenter er et møtested for ungdom mellom 13 og 19 år. Gjennom workshops og ukentlige verksted lærer de å bruke kreative ferdigheter i matematikk, realfag og teknologi-, håndverk- og kunstfagene – ferdigheter som er viktige forutsetninger for skaperglede. Og det er nettopp dette lederne i dagens næringsliv nå skal få en smakebit av.

– Her lærer ungdommene alt mulig innen oppfinnelser og kreativitet. Vi har holdt på hver onsdag siden september med workshops, hvor de lager alt fra fashion design til hvordan de skal lage elektronikk og koble til en egendesignet forsterker til høyttaleren hjemme, sier vitensenterpedagogene Hedinn Gunhildrud og Elisabeth Killie Kanebog.

Ettertraktede egenskaper

– Tanken er at slike workshops skal gi dem grunnleggende ferdigheter som gjør at de kan bli mer kreative og nytenkende. Verden åpner seg når man får noen «basic skills» som gjør ting mye enklere å løse. Det er gode egenskaper å ta med seg inn i arbeidslivet, forteller vitensenterpedagogene.

Rådgiver i NHO Troms og Svalbard, Charlotte Lindquister, legger ikke skjul på at kreativitet er en etterspurt egenskap i næringslivet.

– Vi ser at det er mangel på kreativitet i normal skolegang, og det er det som gjør denne arenaen så bra, sier Lindquister til iTromsø da hun besøkte Skills makerspace onsdag denne uken.

Realfag i praksis

– Vi kobler sammen mange fag og viser barn og ungdom hvordan de kan bruke realfag i praksis. Det er viktig å gi barn praktiske utfordringer hele tiden for at de skal bli flinkere og mer kreative, sier Gunhildrud.

– Og ofte hvis man har lyst til å lage noe kult så trenger man faktisk matematikk og naturfag for å løse det, påpeker Kanebog.

NHOs årskonferanse er i år kalt «det nye arbeidslivet», og ifølge Lindquister viser det at arbeidslivet må finne nye veier og være åpne for å lære nye ting.

– Vi må tilpasse oss og utvikle oss, finne nye retninger og veier å gå. Vi ser også at teknologien tar over stadig flere jobber.

3D-printer

Neste torsdag skal representanter fra Skills makingspace og Kodeklubben stå på stand under årskonferansen for å vise dagens ledere morgendagens kompetanse, og for å vise at man kan være kreative og lekne innenfor andre rammer enn det bedriftene er vant til i dag.

– Vi tar med oss 3D-printer og en del av det ungdommene har laget her. Da får de sett hvordan man kan bruke teknologi på nye måter og samtidig vise fremtidens skills, sier Gunhildrud.

– Og så er det jo fremtidens arbeidstakere dette her, legger Lindquister i NHO til.

– Spennende møte

– Det er sjelden man møter noe som er vanskelig å løse hvis man har kreativitet og kompetanse. Det er så mange måter man kan bruke dagens teknologi på at det er nærmest utømmelig. Jeg tror vi kommer til å utfordre næringslivet litt og vise dem problemløsning på nye måter med nye verktøyer og andre metoder. Det blir et spennende møte, sier Gunhildrud.

– Og hvem vet, kanskje klarer vi å gjøre lederne lekne, legger han til.