VIL HA TILLEGGSPOENG: Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap, til venstre) vil ha flere menn inn i barnehagen. De foreslår blant annet å innføre tilleggspoeng for elever og studenter av det underrepresenterte kjønn på opptak til linjer i videregående og høyere utdanning. Til høyre: Byråd for utdanning, Brage Larsen Sollund.

I neste uke vil Arbeiderpartiets familieutvalg legge fram ny politikk hvor de legger til grunn at det er behov for nye tiltak for å skape mer likestilling i arbeidslivet og utdanning.

Per 2014 var det 94 prosent kvinner i førskolen og seks prosent menn. I grunnskolen var tallene 73 prosent kvinner mot 27 prosent menn. I barnehage- og skolefritidsassistenter var det 83 prosent kvinner og 17 prosent menn.

Tilleggspoeng

På Sorgenfri barnehage er andelen menn høyere enn landsgjennomsnittet. Her er 23,1 prosent av de ansatte menn.

– Tenk at disse er en av de bedre barnehagene når det kommer til andel menn. Likevel er det omtrent 80 prosent kvinner, sier byråd for utdanning, Brage Larsen Sollund (Ap).

Familieutvalget foreslår å innføre tilleggspoeng for elever og studenter av det underrepresenterte kjønn på opptak til linjer i videregående og høyere utdanning. Det vil også bli vurdert bruk av likestillingskvoter, samt bedre rådgivning i skolen.

– På enkelte linjer får man i dag ekstrapoeng hvis man er kvinne. Dette blir gjort for å oppmuntre jenter til å søke. Hvorfor kan man ikke gjøre det samme for menn? Det er ingen grunn til at ikke menn skal jobbe i SFO og barnehage, sier Martin Henriksen, stortingsrepresentant og leder av Aps familieutvalg.

– Bedre arbeidsmiljø

– Det er veldig ujevnt i enkelte yrkesgrupper. Undersøkelser viser at der det er mer jevnt mellom menn og kvinner, er det også et bedre arbeidsmiljø. Det er også en fordel når det kommer til barna. Med et mer jevnt arbeidsmiljø får de rollemodeller fra begge kjønn, legger han til.

– Det viktigste av alt er barneperspektivet. Å ha forskjellige rollemodeller og et mangfold er viktig, sier Sollund.

Positive

Raymond Larsen, Eirik Stensaker og Daniel Iversen jobber alle ved Sorgenfri barnehage. De er ikke i tvil om at flere menn i barnehagen har en positiv effekt på arbeidsmiljøet.

– Jeg tror det er positivt å ha mannlige rollemodeller i barnehagen. Da får man et bredere spekter av personer med forskjellige interesser, sier Stensaker.

– Samtidig møter kvinner og menn barn forskjellig. Menn er kanskje litt kortere i tilbakemeldingene til barna enn kvinner, legger Larsen til.

Enhetsleder Monica Bjørnsborg mener at det å jobbe i barnehagen har forandret seg en god del de siste årene.

– Det er ikke lenger det typiske «kvinneyrket» der man står ved kjøkkenbenken og lager mat til barna. Det er blitt mer kjønnsnøytralt. Vi opplever at når vi har ansatt menn, snakker de gjerne om at de trives i jobben til sine venner. Det genererer flere menn til yrket, sier hun.