– En tilsvarende bolig som dette ville ha kostet fem-seks millioner kroner på Tromsøya, sier Kathrine Waaler.

Hun er eiendomsmeglerfullmektig i DNB Eiendom og har ansvaret for å selge en enebolig i Ramfjordbotn som ligger ute for salg.

Økende trend

Til tross for at boligen med et primærrom på 162 kvadratmeter og seks soverom fremstår som innflyttingsklar, har huset en prisantydning på kun 2,5 millioner kroner.

– Det er utelukkende beliggenheten som gjør at denne boligen er så billig, påpeker Waaler.

Hun ser imidlertid ikke bort fra at huset vil selges for over prisantydning.

– Det er stor interesse for denne boligen. Det skal være visning på tirsdag og allerede står det 20 navn på lista over dem som har meldt sin interesse, forteller eiendomsmeglerfullmektigen.

Hun mener å se en økende trend til at stadig flere er villig til å flytte lenger vekk fra byen når de skal kjøpe bolig.

–Bykjernen utvides hele tiden, for folk har ikke nødvendigvis lyst til å bo seg i hjel. Man sparer mye penger på å flytte litt ut av byen, spesielt med de boligprisene som vi har hatt i Tromsø de siste årene, erkjenner Waaler.

Under to millioner

Det er imidlertid ikke bare eneboligen i Ramfjordbotn som ligger ute for salg til en langt lavere sum enn det man må ut med dersom man skal sikre seg et hus sentralt i Tromsø.

I Straumsbukta selger Odd-Børge Karlsen en 113 kvadratmeter stor enebolig med tre soverom til 1,99 millioner kroner. Selv om man må påregne en del oppussing i huset, får du både uthus, naust og en tomt på over 2.000 kvadratmeter med på kjøpet.

– Prisen er satt ut fra taksten som er fastsatt av en autorisert takstmann, men hva boligen kommer til å gå for, er umulig å vite, sier Karlsen.

Det var torsdag i forrige uke at boligen ble lagt ut for salg, og allerede har flere meldt sin interesse.

– Vi hadde første visning sist lørdag der tre interessenter møtte opp. Vi skal også ha en visning i dag, forteller han mandag.

Mer for pengene

Også i Oldervika er det mulig å sikre seg en billig enebolig. Huset, som selges privat, har et primærrom på hele 219 kvadratmeter og har seks soverom. Prislapp: 2,5 millioner kroner.

Litt mer penger må du ut med dersom du vil kjøpe en tomannsbolig på Sommarøy. For et åtte år gammelt hus på 159 kvadratmeter og fire soverom, må likevel 3,23 millioner kroner kunne sies å være billig sammenlignet med tilsvarende hus sentralt i Tromsø.

Børge Martinussen, daglig leder i Eie eiendomsmegling, er ikke i tvil om at det er mulig å gjøre gode kjøp i mer usentrale områder.

– Beveger man seg litt utenfor byen, får man betraktelig mer hus for pengene. I dette markedet er det heller ikke like store svingninger, forklarer Martinussen.

Ifølge ham er det primært barnefamilier som ser på det som aktuelt å flytte ut av bykjernen for å kjøpe bolig. Det kan det være flere årsaker til.

– Noen har rett og slett ikke råd til å kjøpe det et tilsvarende hus ville ha kostet på Tromsøya, mens andre velger helt bevisst å etablere seg utenfor byen, påpeker Martinussen.

I likhet med Kathrine Waaler i DNB Eiendom mener også han å se en endring i markedet.

– Oppfatningen av hva som er sentralt endrer seg. Nå godtar mange en litt lengre kjøretur enn det man gjorde for noen år siden. Selv om vi nå selger eneboliger for fire-fem millioner kroner i Tønsvika, er det fortsatt penger å spare, med tanke på at tilsvarende bolig på øya ville ha kostet åtte-ni millioner kroner, forklarer han.

ROMSLIG: Huset i Ramfjordbotn har et primærrom på 162 kvadratmeter. Foto: Foto: Knut Jenssen v/Inviso
UNDER TO MILLIONER: Denne eneboligen i Straumsbukta har en prisantydning på 1.990.000 kroner. Foto: Privat
SPÅR PRISKRIG: Kathrine Waaler, eiendomsmeglerfullmektig i DNB Eiendom, utelukker ikke at eneboligen i Ramfjordbotn kan ende opp med å bli solgt for mer enn prisantydning. Foto: Knut Jenssen v/Inviso
STABILT MARKED: Ifølge Børge Martinussen, daglig leder i Eie eiendomsmegling, er det lite svingninger i boligmarkedet utenfor bykjernen. Foto: Marius Hansen