Vil redde distriktsbarnehagen ved å flytte ut i lavvo

Halve Trondjord barnehage skal legges ned på grunn av dårlige forhold i lokalene, men nå kan den reddes av et kreativt forslag.

VIL REDDE BARNEHAGEN: Det har kommet et kreativt forslag på bordet for å redde avdelingen Smørblomsten i Trondjord barnehage.  Foto: Tom Benjaminsen

KREATIVT: Brage Sollund (Ap) synes ideen er løsningsorientert og kreativ, men må sjekke om den er mulig å realisere.   Foto: Tromsø kommune

nyheter

TRONDJORD: iTromsø har tidligere omtalt forholdene ved Trondjord skole, der kommuneoverlegen mener lokalene er i strid med «barnas arbeidsmiljølov». Kommunen har derfor vedtatt nedleggelse av halve barnehagen, noe som har fått lokalbefolkningen til å fortvile.

– Det er allerede venteliste i barnehagen, men hvis halvparten av plassene forsvinner vil det få dramatiske ringvirkninger for Trondjord. Småbarnsfamilier jeg har pratet med sier de vurderer å flytte hvis de ikke får barnehageplass, forteller sekretær i Søndre Ringvassøy utviklingslag, Ann-Sissel Enoksen.

LES OGSÅ: Byrådet vil ha «evig» vern av Telegrafbukta

Lager friluftsbarnehage

Nå ser det derimot ut som de kan ha funnet en løsning på problemstillingen, etter å ha vært på besøk i flere friluftsbarnehager i Tromsø. Tidligere denne uken sendte de nemlig forespørsel til kommunen om å få gjøre om halvparten av barnehagen til friluftsbarnehage.

– Det vi ber om nå er hjelp til å starte opp. Slik jeg har forstått det har barnehagen allerede det meste som skal til, i form av lavvoer og uteutstyr. Dermed krever det heller ikke så veldig mye penger for å komme i gang, forteller Enoksen, som håper situasjonen nå kan få en lykkelig konklusjon.

– Foreldregruppen, skolen, barnehagen og utviklingslagene har jobbet godt for å komme fram til denne løsningen. Forhåpentligvis vil det kunne redde barnehagen, konstaterer hun.

Stort engasjement

Enhetsleder i barnehagen, Trond Lorntzsen, sier det er et stort lokalt engasjement for å redde barnehagen.

– Forslaget om å lage ei avdeling som friluftsbarnehage for de eldste ungene er helt på idénivå, men de aller fleste er veldig positive til ideen og det er et stort engasjement for å få dette til.

LES OGSÅ: Tromsø kommune utvider barnehageopptaket

Han sier ideen kom opp på et infomøte med foreldrene.

– Status er at det er bestemt at det dårligste bygget ikke skal brukes fra 1. august. For å løse situasjonen til vi får en endelig bestemmelse på om det bygges et nytt bygg, kom ideen om en lavvo og friluftsavdeling opp. Ungene er mye ute fra før og vi har hatt en lavvo på ønskelista lenge for å kunne forlenge utetiden, sier Lorntzsen til iTromsø.

Han roser de lokale drivkreftene bak initiativet.

– De ansatte har vært på Tusseladden friluftsbarnehage for å la seg inspirere og for å lære, og vi har ei gruppe kjempeengasjerte damer som ser at dette kan bli en god løsning. Barnehage er et kjempeviktig tilbud i et lita bygd og vi er alle veldig opptatt av at det skal være et fullgodt barnehagetilbud her.

Vil legge ned dugnadstimer

Mathilde Hestvik Dahl, foreldrerepresentant, sier de er villige til å jobbe hardt for å få ting på plass før den planlagte nedleggingen.

- Det er det som er utfordringen her, at vi risikerer å ikke få planene iverksatt før avdelingen legges ned. Men barnehagen er kjempeviktig for bygda og jeg vet at mange foreldre er villig til å bidra med dugnadstimer for å få dette i stand i tide, sier en optimistisk Dahl til iTromsø.

Flere kriterier

Brage Sollund (Ap), byråd for oppvekst, utdanning og idrett, synes det lokale initiativet er godt.

– Det jeg umiddelbart tenker, er at jeg liker at man ser litt kreativt på problemet og prøver å finne en løsning.

LES OGSÅ: Skolesalget midlertidig stanset

Sollund kan imidlertid ikke si noe per nå om lavvo-planene kan bli realisert.

– Det er jo slik at problemet bunner i at innearealet i barnehagen er for dårlig, men det er også krav til inneområde i friluftsbarnehagen. Disse kravene har jeg ikke full oversikt over nå, så det vil avhenge av disse om det faktisk er mulig å gjennomføre ideen. Jeg må sjekke de forholdene som ligger til grunn, sier byråden.