Fylkesmannen i Troms har varslet at de ønsker et tilsyn ved det særskilte tilbudet for elever med autisme ved Sommerlyst skole.

I et brev til kommunen skriver de at det overordnede målet med tilsynet er å undersøke om elevne på det aktuelle ressurstilbudet får oppfylt sine rettigheter. Årsaken til tilsynet er at Fyleksmannen har mottat henvendelser fra flere foreldre til elever ved ressurstilbudet.

Mange av disse henvendelsene skal gjelde økt utagering og bruk av fysisk tvang, heter det i brevet.

Ble politianmeldt

Ressurstilbudet skal først ha vært et prosjekt, før det ble gjort til et fast tilbud fra og med dette skoleåret. I brevet fra Fylkesmannen står det at ifølge bekymringsmeldingene fra foreldrene skal det ha vært lite bruk av tvang i prosjektfasen og lite utagering blant elevene. Det skal ha startet etter at det ble et fast tilbud, og det meste av personellet fra prosjektfasen skal ha blitt byttet ut. Dette mener de kan være en årsak.

NRK omtalte i forrige uke saken da mor til en av elevene valgte å politianmelde skolen for påstått ulovlig bruk av tvang, samt byråd for utdanning, Brage Larsen Sollund, for manglende inngripen.

Fylkesmannen ber nå blant annet om at kommunen redegjør for om det har vært brukt tvang og om det i såfall har skjedd i større omfang enn tidligere. I tillegg ønsker de en redegjørelse for hvordan personalet er sammensatt nå i forhold til tidligere.

Fristen for innsendelse av dokumentasjon og for redegjørelse fra kommunen er satt til 8. april.

– Bra med tilsyn

Byråd for utdanning, Brage Larsen Sollund (Ap) synes det er bra at Fylkesmannen driver tilsyn.

– De er alltid velkommen hos oss. Dette tilsynet har blitt etterspurt av foreldrene, og for noen uker siden purret vi på Fylkesmannen for å få det på plass. Det kan være fint med en uhildet tredjepart som kan komme inn og se på samarbeidet og det faglige arbeidet. Da kan de gi veiledning dersom det ikke er godt nok, eller skape ro dersom det er godt nok. Vi skal aldri frykte åpenhet, sier han til iTromsø.