Advarer mot falske salgsannonser

Da Marielle Christina Trældal merket at de falske salgsannonsene dukket opp igjen, fikk hun nok. Nå vil hun advare andre.

ADVARER: Marielle Christina Trældal advarer mot falske annonser på Facebook.  Foto: Privat/skjermdump

nyheter

Falske salgsannonser på Facebook er et stort problem, og i mange tilfeller dreier det seg om kjæledyr. Trældal har flere ganger lagt merke til slike annonser, og er redd folk skal bli svindlet for mye penger.

– Det er folk fra utlandet som oppretter falske profiler på Facebook. Denne profilen ble opprettet 8. februar, og i mars la personen ut en annonse i en salgsgruppe for Tromsø, sier Trældal.

– Åpenbart falskt

Trældal kom først over den samme annonsen i fjor, men da var den lagt ut av en annen person. Da holdt hun selv på å bli svindlet. Hun fikk opplyst fra selgeren om at hunden måtte gis bort, men om man skal ha hunden må man betale dyretransport. Selgeren krevde 2.000 kroner for dette.

– Jeg sa at jeg kunne hente hunden selv, men det ville de ikke. Da skjønte jeg at dette åpenbart var falskt, sier Trældal.

Hun tok kontakt med et firma som driver med dyretransport. Da fikk hun opplyst at de ikke hadde noen fastpris. Trældal mente også det var merkelig at selgeren oppga forskjellige kontoer for betaling.

– I tillegg er en chihuahua verdt mye penger. Man gir ikke bort en slik hund, sier hun.

LES OGSÅ: Mann svindlet folk med falske annonser

Vanlig

– Det har skjedd tidligere at folk har blitt lurt. Mange tror kanskje at annonsene er ekte, derfor ønsker jeg å advare mot det, sier Trældal.

I en artikkel fra 2013 på Økokrims nettsider tar de opp nettopp dette temaet. De skriver at man kan avsløre en slik annonse blant annet ved å se om språket er dårlig eller om dyrene er billige eller gratis.

«Ord som «mannlig», «kvinnelig», «pottetrent» og så videre, er typisk svindelord. Søk straks opp e-postadressen på Google. Dersom denne kommer opp med mange annonser, gjerne på flere språk, er dette høyst sannsynlig en svindeladresse», står det i artikkelen.

Det advares også om å oppgi kontonummer.

«Godtroende valpekjøpere har oppgitt kontonummer i tro om å få valpen etter betalingen. Svært snart kommer det en e-post fra svindlerne med trusler om alvorlige represalier dersom ikke disse pengene umiddelbart overføres. Dessverre blir du ansvarlig for pengene du har sendt videre når politiet kommer på besøk», skriver de videre.