Folkemøte slakter regjeringens sjømatmelding

Det var fullt på Skarven under torsdagens møte om regjeringens sjømatmelding. Alle var til stede – unntatt regjeringspartiene.

KRITISK: Arne Luther er kritisk til regjeringa. 

SMALT: Therese Hugstmyr Woie fikk mest applaus etter hennes tordentale mot regjeringa. 

MOTSTANDER: Torbjørn Trondsen tror sjømatmeldinga vil gi mindre verdiskapning i nord. 

nyheter

Talerne var lite nådig mot regjeringa og sjømatmeldinga som er lagt fram av regjeringa - og som skal behandles på Stortinget senere i år.

– Fiskeridepartementet er veldig opptatt av verdiskapning. Men sånn jeg leser meldinga, motarbeider departementet med denne meldinga verdiskapning i nord. Det blir mer frysing av fisk om bord på trålerne istedenfor at de tas til land, og man mister verdiskapning i kystsamfunnene, sier professor Torbjørn Trondsen.

– Før ble departementene rådgitt av fiskerne selv og fiskerlagene, men nå er det rederne med egeninteresser som gir dem råd, sier Trondsen.

Aldri har kystfisket gått bedre

Arne Luther, en mann med legendestatus i fiskerimiljøet å regne basert på mottakelsen på Skarven, hadde også klare meninger om sjømatmeldinga.

– Kystfiske har brakt liv og velstand til Nord-Norge.

LES OGSÅ: Aspaker vil endre leveringsplikten

Nordnorsk fiskerinæring står som en påle i landsdelen, og er et være eller ikke være for oss. Aldri har kystfisket gått bedre, aldri har fisket gått så godt. Hva tror de egentlig borte på løvebakken? At dette er 1979? Smeller Luther.

Savnet Høyre og Frp

Initiativtaker til folkemøtet, Ingrid Evertsen, er glad for at det er god temperatur på møtet.

– Jeg har god erfaring med å arrangere folkemøter om fiskeri, det gjorde jeg flere ganger når jeg drev Prelaten. En av gangene holdt daværende fiskeriminister Svein Munkejord på å få seg juling av en av fiskerne, sier Evertsen.

– Ligger det an til at noen får juling i kveld da?

– Nei da, det gjør det ikke. Men det er bra det er litt temperatur. Samtidig så er det jo betenkelig at ingen fra verken Høyre eller Frp har tatt seg tiden til å komme på møtet, sier hun.

Smalt fra Natur og Ungdom

Therese Hugstmyr Woie fra Natur og Ungdom holdt et flammende innlegg, hvor hun smalt mot regjeringa.

– Stortinget har et valg: hvem vil de kaste på havet? Er det sjømatmeldinga, eller ungdoms rett til å drive med fiskeri i fremtiden? Fiskeriminister Per Sandberg bare smiler, og sier det er viktig å lytte, men hører ikke hva vi har å si. Han er uansett med i ei regjeringa som er løpegutter for oljenæringa, avsluttet Hugstmyr Woie til trampklapp fra publikum.