Selnes har vært aktiv dykker i årevis, og har god tro på at han vil klare å sette ny verdensrekord i kaldtvannsdykk. For å klare det må han dykke i vann som holder mindre enn 15 varmegrader, og være på minimum elleve meters dyp. Selnes har planer om å gjennomføre rekordforsøket i sjøvann.

– Jeg kunne gjort det i fjellvann, men skal det være så skal det være, sier Selnes og humrer.

– Det er en del som har spurt meg om hvorfor jeg gidder. Målet er ikke å komme i Guinness rekordbok, men at rekorden blir tatt i nord. Men det er selvfølgelig kult hvis jeg klarer det, sier Selnes, som nettopp har fått søknaden hos Guinness World Records godkjent.

Over 13 timer

Nåværende rekordholder er Daniel Sammut, som gjennomførte et dykk på 13 timer og 42 minutter på Malta i mars i fjor.

– Jeg synes det er skikkelig teit at verdensrekorden for et kaldtvannsdykk er tatt på Malta. Malta er jo en destinasjon vi reiser til for å ha det godt og varmt, sier Selnes.

Det er hovedårsaken til at han vil forsøke å sette ny rekord.

– Jeg vil sette rekorden der den hører hjemme, sier han og ler.

Selnes har et mål om å være på dypet i 15 timer.

– Det er jo for lite å slå den gamle rekorden med ett minutt. Derfor er målet 15 timer, da skal rekorden være satt med god margin, sier han.

Planlegging

Rekordforsøket skal gjennomføres i september - enten i Tromsø Havn eller i Gratangen under det årlige Nord-Norgestreffet.

– Det er da sjøvannet er på det varmeste, men selv da er det bare på mellom åtte og ti grader.

15 timer under overflaten kan bli ganske langdrygt, selv for Selnes som har et utall antall dykk bak seg.

– Jeg tenker å plukke litt søppel, holde meg i aktivitet og kanskje lese noen Donaldblader.

– Donaldblader?!

– Ja, hvis du tar med deg Donaldblader i en pose så rekker du faktisk å ta det ut av posen og lese gjennom det før bladet går i oppløsning.

Det krever mye planlegging - utover å gå til innkjøp av Donaldblader - før rekordforsøket kan settes til livs.

– Jeg må ha et team på rundt 15-20 personer rundt meg, både under vann og på overflaten. Jeg må jevnlig bytte oksygenflasker som andre må ta med ned til meg. Jeg skal dykke med en helmaske, som vil si at jeg kan ha verbal kommunikasjon med folk på overflaten. I tillegg krever rekordforsøket mye utstyr og klær som må kjøpes inn. Jeg håper å kunne selge det igjen etterpå, og gi inntektene til et veldedig formål, sier Selnes.