Hjort om avslaget på Bockelie-kunstverket:

– Jeg satte kaffen i halsen

Den tidligere ordfører Jens Johan Hjort ble mildt sagt overrasket da han leste om kommunens avslag av «Hanen» på Gyllenborg skole.

KOMMUNIKASJONSSVIKT: Eks-ordfører Jens Johan Hjort har vært en forkjemper for kunstprosjektet til Bockelie. Han mener at avslaget fra kommunen må bygge på en kommunikasjonssvikt.   Foto: KNUT JENSSEN

KUNSTVERKET: Her står Marit Bockelie foran en av fem deler av kunstverket «Hanen». Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

På sin siste dag som ordfører tok Hjort seg tid til å besøke Marit Bockelies verksted på Strandvegen. Da så alt ut til å ligge til rette for å få opp mosaikkunstverket på Gyllenborg skole sommeren 2016. Omtrent et halvt år etter ser situasjonen annerledes ut. Tirsdag forrige uke avslo nemlig kommunen søknaden om å henge opp kunstverket på skoleveggen.

Fredag gikk Bockelie hardt ut mot kommunen, hun mente blant annet at byggesaksavdelingen manglet kompetanse.

Gave til kommunen

– Marit Bockelie tok selv kontakt med meg og fortalte ideen om «Hanen». Hun hadde da med seg den hyggelige beskjeden om at det var en støttespiller involvert som i stor grad la økonomien for prosjektet. Det ble også presentert som en gave til Tromsø og innbyggerne. Jeg syns det hørtes spennende ut, og det ble for meg viktig å forankre prosjektet internt og eksternt, sier Hjort.

iTromsø har blant annet vært i kontakt med Fortidsminneforeningen for Troms som også er kritisk til at kunstverket ikke føres opp.

– Uhørt

Siden den gang hadde Hjort løpende kontakt med byrådet, som da besto av et borgerlige samarbeidet, for å sikre seg om at alle var samstemte om at kunstverket skulle opp. Han forklarer at han selv skrev brev til Gyllenborg skole, FAU, elevrådet, bydelsrådet og Fortidsminneforeningen. Samtlige skal – i følge han – vært positive til prosjektet.

– I og med at det var klarert på byrådssiden, så gikk vi i gang med dette. Jeg satte kaffen i halsen da jeg leste om at kommunen hadde avslått søknaden. I mitt hode er settingen den at kommunen har fått tilbud om en gave, og de har takket ja. Det at kommunen på oppløpssiden ikke godkjenner prosjektet er en uhørt situasjon. Dette er noe jeg tror bygger på en kommunikasjonssvikt, sier han.

– Kommunens forpliktelse

Videre berømmer han Kristin Røymos klare utspill fredag om at hanen skal opp.

– Det er kommunens forpliktelse overfor Marit. Vi snakker om fjorårets tromsøværing. Hun har stor plass i tromsøværingers hjerte, og fortjener en plass på veggen på Gyllenborg. Min personlige oppfatning er at verket virkelig vil forskjønne hele området.

iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med byrådsleder Kristin Røymo mandag.