Kommunen holder Bockelie-møte i dag

... men kunstneren selv er ikke invitert.

SKUFFET: Marit Bockelie er skuffet over at hun ikke er blitt invitert til møtet som kommunen skal holde mandag. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Fredag kom beskjeden om at kommunen hadde gitt avslag på søknaden om å føre opp Marit Bockelies mosaikkhane på Gyllenborg skole.

I begrunnelsen fra kommunen vises det til at selv om bygget ikke er vernet, er det ikke tvil om at Gyllenborg har «en sterk verneverdig betydning som kulturminne», og at «utsmykking av byggets fasade må skje med respekt for bygget historie og arkitektur».

Føler seg dårlig behandlet

Fredag opplyste prosjektleder Frode Gustavsen, som representerer kommunen som skoleeier og som hyret inn Norconsult for å utføre arbeidet, at de skulle i en briefing med byggesakskontoret etter helga. Gustavsen bekrefter mandag at dette møtet vil finne sted allerede mandag ettermiddag, men Marit Bockelie er ikke blitt invitert til å delta på møtet.

Prosjektleder Frode Gustavsen, som representerer kommunen som skoleeier og som hyret inn Norconsult for å utføre arbeidet, skal ha en briefing med kommunen i dag.  

– Jeg har ikke hørt noe fra kommunen og er ikke blitt bedt om å være med på møtet. Det er en fryktelig måte å behandle folk på. Jeg har nesten ikke ord, sier Bockelie.

Også fredag gikk Bockelie hardt ut mot kommunen, hun mente blant annet at byggesaksavdelingen manglet kompetanse.

– Forskrekket

I omtrent et år har hun arbeidet med det seks meter brede og 13 meter høye kunstverket. Hun forklarer at kunstverket er tilpasset Gyllenborg skole, og at det er uaktuelt at kunstverket skal henges opp et annet sted.

– Jeg ble helt forskrekket da jeg fikk beskjeden på fredag. Det er ikke bare å henge opp dette hvor som helst. Det er laget spesielt for den veggen, sier hun.

Internsak

Det at ikke Bockelie er invitert til møtet i kommunen mandag, begrunner Frode Gustavsen med at dette er noe de først vil håndtere internt.

HER SKAL KUNSTVERKET HENGE: Det er på sørsiden av Gyllenborg at kunstverket til Marit Bockelie etter planen skal henge.  

– Bockelie er en tredjepart i dette, så i første omgang vil vi håndtere dette som en internsak. På møtet skal vi snakke sammen og prøve å få avklart litt mer, sier han.

Interesse

Videre er han sparsommelig med informasjon om hva som vil komme fram på møtet.

– Denne saken har en interesse for befolkningen, så vi skal være tydelig utad når vi kommer til en avgjørelse, sier han.

Hva håper du kommer ut av møtet?

– Jeg skal ikke mene noe hardt om dette nå. Det er vanskelig å spå hva som blir utfallet, men vi skal komme tilbake med det etter møtet, sier han.

iTromsø har vært i kontakt med Fortidsminneforeningen for Troms som er kritisk til at kunstverket ikke føres opp.

Laila Falck, byggesakssjef, forklarer at hun ennå ikke har sett invitasjonen til møtet, men forstår at Bockelie er skuffet.

– Jeg skjønner at dette er vanskelig for henne, men det er ikke hennes virke som kunstner som skal vurderes i møtet. Jeg tror nok dette først vil bli behandlet internt, sier hun.

Byrådsleder Kristin Røymo var fredag fast bestemt på at hanen skal opp på Gyllenborg.