Nylig skrev iTromsø om June Kristiansens (40) bønn til bilister om å vise større hensyn til hester langs veiene. Hun opplevde selv forrige søndag å nesten bli kastet ut i veien da to biler skremte hesten hennes.

Kristiansen håper også at det kan fokuseres mer på hvordan man skal forholde seg til hester i trafikken i trafikkopplæringen.

Daglig leder ved ABE-Trafikkskole i Tromsø, Jan Johansen, opplyser at de fokuserer kraftig på dyr i trafikken - særlig i den tiden på året da det er mest aktuelt.

– Når man kjører på sommeren, og særlig på landeveiskjøring, er det mye dyr

- VIS HENSYN: Jan Johansen i ABE-Trafikkskole oppfordrer til å vise hensyn og huske på at dyr kan bli redde i trafikken.

å ta hensyn til. Da fokuserer vi mye på det i opplæringa, sier Johansen.

Da handler det om å vise hensyn og være bevisst på at dyr kan bli redde av trafikk.

– Det virker som om elevene er oppmerksomme på det, men så handler det jo om å ta det med seg videre, sier han.

– Tar det ikke seriøst

Han opplever særlig at ungdommer som selv driver med hest er oppmerksomme på problemstillingen og har forståelse.

Johansen blir ikke overrasket når han hører om Kristiansen, som gjerne opplever at åtte av ti bilster ikke viser hensyn når hun er ute med hest langs veien.

– En del tar det ikke seriøst nok, og tror at en hest som går langs veien er trygg. Men en hest kan være aldri så trygg, og allikevel bli redd, sier han.

Vegard Harila, daglig leder ved Tromsø Trafikkopplæring AS forteller at det er fokus på møte med dyr i trafikkopplæringa, men kanskje ikke så mye på nettopp hest.

– Det er mer fokus på møte med elg og andre dyr. Men hvis man møter en hest skal man som bilist vise hensyn og slakke på farta, sier han.

Ikke overrasket

Han forteller at det i teoribøkene er skrevet litt om dyr i trafikken, men ikke så mye om akkurat hest.

– Men det går jo på det grunnleggende med å vise hensyn til de som går langs veien, sier han.

Han blir ikke overrasket over at Kristiansen opplever at såpass mange ikke viser hensyn.

– Mange går nok ut fra at hun har kontroll på hesten siden hun går langs veien med den, tror Harila.

– Men hesten er minst like stor som elgen, og det kan bli fatale konsekvenser om man krasjer med en hest. Det er farlig både for trafikanten og de som sitter på hesten.

Han forteller at dersom kjørelærerne er ute med elever og møter hest, og elevene ikke slakker på farta, vil læreren gjøre det.

– Det kan hende det er manglende fokus på dette i trafikkopplæringen. Hest og rytter må følge trafikkreglene de også, men hester er dyr og det er vanskelig å forutse hva dyr gjør, sier han.

Vil bruke historien i opplæringa

Stein Johannessen ved Tromsø Trafikkskolesenter forteller at de har fokus på møtet med dyr i trafikkopplæringa.

– Vi kjører både på landevei og mørkekjøring, og da snakker vi om det å møte folk eller dyr. Et hvert menneske vet at hvis man skremmer et dyr vet man ikke hvordan det reagerer, sier han.

Johannessen sier det er helt normalt å slakke ned når man møter hest i trafikken, men at han tror det varierer mye hvor mye hensyn bilister tar.

– En del tenker bare på å komme seg fram, og bryr seg ikke så mye om andre, sier han.

– Det kan godt hende vi bruker dette avisutklippet i opplæringa, sier Johannessen om artikkelen om June Kristiansen.