– Jeg har også tatt abort

Ragni Løkholm Ramberg retter skarp kritikk av KrF sitt siste utspill om abortlovgivningen. Nå deler hun åpent fra eget liv da hun selv tok abort.

VALGFRIHET: Byråd Ragni Løkholm Ramberg kritiserer KrF for sitt forslag om å stramme inn abortloven. I et innlegg skriver hun at mennesker skal selv få bestemme over egen kropp.   Foto: Trond Tomassen

nyheter

iTromsø gjør oppmerksom på at denne artikkelen er fra 2016.

I et kommentarinnlegg på nettsiden agendamagasin.no publisert onsdag 16. mars retter byråd for byutvikling Ragni Løkholm Ramberg, skarp kritikk mot Kristelig Folkeparti, som foreslår en innstramming i retten til abort med en obligatorisk refleksjonstid før abort kan gjennomføres. Ramberg kaller forslaget for et angrep på abortloven, og forteller åpent at da hun selv ble uønsket gravid, valgte hun å ta abort.

«– Jeg har, i likhet med mange tusen andre norske kvinner, tatt abort. Det har jeg aldri angret på, det var et helt riktig valg for meg. Jeg ba min lege om abort nesten umiddelbart etter at jeg hadde fått bekreftet svangerskapet. Jeg fikk ganske raskt beskjed fra denne at jeg hadde fått time på sykehuset to uker senere. Det er en helt adekvat ventetid, det er jo ikke et akutt-inngrep man gjør. De to ukene fremstår for meg likevel som det tyngste med aborten – kanskje det eneste virkelig tunge. Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre, og da jeg hadde tatt det valget, ville jeg bli ferdig med prosessen. Det var vanskelig å gjøre noe som helst annet enn å vente på at aborten skulle utføres. Da jeg gikk slik og ventet på å ta abort, var det umulig å «koble ut» at jeg var gravid.»

Påføres skam

I sitt nye programforslag foreslår KrF at kvinner må igjennom en obligatorisk refleksjonstid i opptil to døgn før en abort kan gjennomføres. KrF-nestleder Dagrun Eriksen sier til Klassekampen at forslaget har som mål å redusere antall aborter i Norge til null og for å sikre ufødte barn et rettsvern. Ragni Løkholm Ramberg mener at KrF med sitt forslag påfører kvinner skam ved å velge abort, og skriver i sitt innlegg at partiet ikke ser ut til å forstå at kvinner som velger abort, har gjort et reflektert valg som man ikke skal behøve å skamme seg over.

– Forslaget vil i praksis medføre en definert tid som er dedikert til å føle skam over det valget man i de fleste tilfeller allerede har tatt. Tenker man kanskje at denne skammen skal motivere noen til å fullføre svangerskapet? Jeg kan faktisk ikke forestille meg et dårligere utgangspunkt for å velge å bli forelder, enn skam, skriver Ramberg.

Bedre seksualundervisning

Ragni Løkholm Ramberg påpeker i sitt innlegg at abortloven på mange måter står svakere enn på lenge, fordi den stadig blir angrepet. Det er etter Ramberg sitt syn en uthuling av retten til selvbestemt abort og etterlyser andre og bedre metoder.

– Vi bør ikke ha som et mål å redusere antall aborter i Norge. Vi bør ha som mål å redusere antall uønskede graviditeter. Det gjør vi med mer og bedre seksualundervisning, bedre prevensjonsmidler med færre bivirkninger, og mer tilgjengelig og gratis prevensjon for unge jenter/kvinner. Ikke med et slags underliggende mål om avholdenhet eller håp om skam som styrende motivasjon, sier hun.

iTromsø har ikke lyktes å komme i kontakt med Ramberg onsdag kveld.