Tromsømusikere fortviler over at NRK dropper lokal musikk

NRKs distriktsavdelinger vraker lokalmusikk i morgensendingene. Det får tromsøartister til å se rødt.

MINDRE: Morgensendinga til NRK Troms vil inneholde mindre av ny lokalmusikk. Arkivbilde med programleder Sveinung Åsali.  Foto: ALEKSANDER TOKLE

SKUFFET: Halvard Rundberg er kritisk til NRKs valg.Foto: Mikkel Vigholt Petersen  Foto: Mikkel Vigholt Petersen

LOVER LOKAL MUSIKK: Distriktsredaktør, Pål Hansen, lover eksponering av ukjent lokal musikk på ettermiddagstid på NRK P1. 

nyheter

NRK skal spille mindre ukjent lokalmusikk i distriktsmorgensendingene på P1. Det kommer fram i en internmail Hamar Arbeiderblad hadde fått tak i tirsdag.

– Det er ikke helt riktig det de hadde presentert der. Vi kommer fortsatt til å spille lokalmusikk, men vi flytter de mindre kjente over til ettermiddagssendinga, sier distriktsredaktør i NRK Troms, Pål Hansen, som forteller at all lytterstatistikk viser at publikum er mer lydhør for ukjent musikk på ettermiddagstid.

– Vi vil jo holde lytterne hos oss, sier Hansen.

– Absurd

Et av bandene som selv hevder at spilling på NRK har hjulpet dem enormt i startfasen, er Violet Road fra Kåfjord. Her sliter gitarist Halvard Rundberg med å skjønne argumentet at lytterne flykter fra radioen om ukjent musikk kommer på om morgenen.

– Det er helt absurd. Jeg tror NRK undervurderer musikerne i hele landet. I en tid der man burde trykket på med mer lokal musikk og løftet fram sine egne, så gjør NRK det motsatte med en slik defensiv holdning. NRK skal jo være et flaggskip. Det er trist, sier Rundberg.

Nå frykter gitaristen at NRK skal oppleves som en av de store kommersielle aktørene innenfor radioformatet.

– De er jo virkelig «the last man standing» mot de andre. Bukker de under nå må vi jo høre på Phil Collins resten av livet. Det må da være grenser. Jeg er enormt fan av NRK og hvordan de fordeler ting rundt om på distriktskontorene i landet. Nå blir jeg bare provosert.

Jadudah-gitarist, Joakim Jenssen, stiller seg også bak Halvard Rundbergs meninger.

– Det er fryktelig dumt. Det er kjempeviktig å få vist seg fram for et nytt publikum. Radioen er kanskje den viktigste plattformen som ny artist om du skal nå gjennom, sier Jenssen.

Live-segmentet forsvinner ikke

Distriktsredaktøren lover likevel at det skal komme rikelig med lokal musikk både på morgen og ettermiddag, som totalt dekker seks timer av døgnet på P1.

– Vi beholder også livemusikk-segmentet hvor vi presenterer aktuelle artister som får spille live på radioen. Dette både i morgen- og ettermiddagssendinga.

Men dette mener ikke Rundberg er nok.

– NRK fungerer briljant den dag i dag hvor du har lokale kontorer som spiller lokal musikk. Band og artister får vist seg fram for en lytterskare som får hørt musikken tidlig. Jeg tipper også at de lokale radiovertene ønsker å være bidragsytere for musikkmiljøet. Nå vil det bare oppleves som en kvelning av dem og deres integritet, sier Rundberg.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter