Slik vil Totalrenovering fornye den 100 år gamle bokhandelen

Totalrenovering kjøpte i fjor Storgata 93 A. Nå har de søkt kommunen om tillatelse til å begynne restaureringen av den over 100 år gamle murgården.
nyheter

Etter å ha kjempet i 12 år for å få renovert lokalene uten hell, solgte daglig leder Ulf Grødahl i Wigrø AS bygget i Storgata og naboeiendommen, Havnegata 4, til Totalrenovering for 18 millioner kroner i desember i fjor. Nå, knapt tre måneder senere, er planene for bygget klare.

– Det ble tegnet og oppført av murmester og arkitekt Theodor Amundsen, og er sammen med Rødbanken og Mackgården – også tegnet av Amundsen – et godt eksempel på Jugendstil i Tromsø. Vi ønsker å bevare stilen og tilbakeføre detaljer fra byggets opprinnelse, forteller Bård Sverdrup, daglig leder i Totalrenovering.

Les også: "JM" legger ned i sentrum

Kafé og leiligheter

Ifølge Sverdrup legges det opp til nye og moderne næringslokaler i førsteetasjen.

– Vi ser for oss kafédrift. Et par interessenter har allerede meldt seg og ønsker å drive der, forteller han.

I andre, tredje og fjerde etasje ønsker Sverdrup & Co. å bygge leiligheter.

– Det dreier seg om ni nye leiligheter. Tre enromsleiligheter og en treromsleilighet i andre og tredje etasje, og en fireromsleilighet i toppetasjen, forklarer han.

– Grødahl ønsket også å renovere bygget og legge til rette for leiligheter, men han ønsket å rive. Kommunen sa nei til planene. Har dere vært i dialog med kommunen i forkant av søknaden?

– Nei, vi har egentlig ikke det. Vi kan selvfølgelig ikke forskuttere noe, men vi har tro på prosjektet. I denne bransjen er man nødt til å være positiv, sier Sverdrup.

Les også: Sier ja til omdiskuterte boliger i nordbyen

Balkong mot Storgata

Selv om leilighetene og forretningslokalene vil være moderne, vil selskapet gjøre sitt ytterst for å sette fasaden i stand slik den så ut i 1910, da bygget sto ferdig.

Ifølge tiltakssøknaden var byggets Jugendstil tydeligere før. På 70 tallet ble fasaden mot Storgata glattpusset og balkongen i tredje etasje fjernet. Det akter Totalrenovering å gjøre noe med.

De vil bygge ny balkong og reetablere fasadedetaljene fra de opprinnelige tegningene.

– Det kommer til å bli et skikkelig flott bygg, understreker Sverdrup.

Men det vil ikke stå alene. I bakgården, altså havnegata 4, skal det nemlig bygges nytt.

– Der har vi ikke planene klare ennå, men det er ikke så lenge til vi kan avsløre hva vi tenker. Vi vil sende ut nabovarsel om et par ukers tid, forteller Sverdrup.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar på Totalrenoverings planer fra kommunaldirektør for Byutvikling, Øystein Nermo, men han informerer om at han er på ferie fram til 29. mars og dermed er utilgjengelig for kommentar.