Karl-Otto Jacobsen har siden midten av 80-tallet arbeidet med å kartlegge hubrobestanden i Norge, og arbeider i disse dager med å finne ut om uglearten fremdeles er å finne i Troms.

Sterkt truet

Hubroen er landets største ugleart, med et vingespenn på nesten to meter. Tidligere var uglen en vanlig hekkfugl i landsdelen, men de siste 70 årene har bestanden blitt kraftig redusert. I dag anslås det å være mellom null og fem par igjen i hele fylket.

– Arten er klassifisert som sterkt truet på den norske rødlista for arter. Sist det ble gjort kartlegginger var i 2015, og da estimerte man at det var mellom 451 og 681 par igjen i landet; de fleste av dem langs Helgelandskysten, forklarer Jacobsen.

Ifølge Jacobsen er en av årsakene til reduksjonen i bestanden at uglen var en ettertraktet blant jegere.

– Men utbyggelsen av strømnettet spiller nok også inn, da uglene ikke ser strømlinjene og flyr rett i dem, sier han.

Få i Tromsø

I Tromsø er det få kjente hekkeplasser, og ingen av dem har blitt brukt på lenge.

– Det er par hekkeplasser i Karlsøy kommune og en på Kvaløya, men det har ikke blitt registrert aktivitet der på lenge. Uglen er imidlertid vanskelig å få øye på og den er veldig stille av seg. Av og til kan den rope bare et par ganger om dagen og da er det gjerne ved solnedgang, når det er få mennesker i terrenget, forteller Jacobsen.

Det er imidlertid akkurat nå, mellom mars og april, at uglen er mest aktiv med ropingen.

– Jeg ønsker derfor å henvende meg til folk som ferdes i fylket som kan ha hørt eller sett uglen om hjelp. Om man er usikker på hvordan den høres ut, kan man finne opptak av uglen på nettet, sier Jacobsen.

Dersom du har sett eller hørt hubro i eller rundt Tromsø-regionen kan du kontakte Jacobsen på koj@nina.no.

VANSKELIG Å SE: Hubroen er ikke bare-bare å få øye på. Foto: Karl-Otto Jacobsen