Fjellvettregler for firbeinte

Det er påske og mange pakker nisten, smører skiene og legger til fjells. For firbeinte turvenner er det imidlertid ikke alltid påsketuren ender godt.

TURVENN: Det er ikke bare vi tobente som møter utfordringer på påskefjellet. Foto: Stian Jakobsen 

EKSPERT: Hundeinstruktør og avdelingsleder for Oslo Hundeskole avdeling Tromsø, Øyvind Trondsen, råder hundeeiere å følge Mattilsynets fjellvettregler for firbeinte. Foto: Trond Tomassen. 

nyheter

Øyvind Trondsen er avdelingsleder for Oslo Hundeskole avdeling Tromsø. Han er utdannet hundeinstruktør og har i over 30 år jobbet med hunder.

– Mange tar det nok for gitt at hunden allerede er turklare, men det stemmer ikke, sier han.

Det er mye som kan gå galt: Såre poter, gnagsår som følge av feiltilpasset utstyr, dehydrering, solbrenthet, frostskader og utmattelse.

Dersom du har tenkt deg ut på tur, råder Trondsen deg til å følge mattilsynets fjellvettregler for firbeinte.

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker, men enkelte hunderaser (og hunder med nedsatt tåreproduksjon) er mer utsatt for å bli snøblinde. På fjellet er sola og strålingen sterk, så vær obs på hvordan hunden ter seg. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys.

Hunder kan også bli solbrente, og tynnpelsede raser er mer utsatt enn andre. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

– Hunder, som mennesker, er sårbare for sterk stråling. Her må man bare følge godt med, understreker Trondsen.

2. Se opp for såre poter

Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig stell og pleie. Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labben på hårete raser (ikke klipp vekk håret mellom putene). Vær særlig oppmerksom dersom du har ski med stålkanter så du ikke skader labbene til hunden.

Sørg for at hunden har velstelte klør. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være veldig smertefullt. Bruk potesokker dersom hunden har fått skader eller sår. Sokker kan også forebygge såre poter, men de må brukes riktig så de ikke gir gnagsår.

– Man kan også smøre potene med voks både før og etter turen for å unngå at potene sprekker. Ha likevel alltid med potesokker. Vær også veldig oppmerksom dersom det er skaresnø. Det skjærer poter og ben akkurat som kniver og hundene kan få ganske stygge, åpne sår, forklarer Trondsen.

3. Bruk riktig utstyr

Utstyr som sele og kløv må passe til hunden, så det ikke oppstår gnagsår eller skader. Husk gradvis tilvenning til nytt utstyr. Det kan blir dyrt å låne av andre hvis utstyret ikke passer.

– Dersom hunden skal trekke og selen ikke passer, kan hunden fort få gnagsår. Ofte vises det heller ikke, da skadene oppstår under huden. Huden slites rett og slett løs fra resten av kroppen og slapp og posete. Det er helt essensielt med riktig og godt tilpasset utstyr, sier instruktøren.

4. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Også hunder blir slitne og sårbeinte. Tren godt før langturer. Husk at du sklir fort av gårde på skiene. Tilpass farten og turlengden etter hvor trent hunden er. Det er tungt for hunden å gå i løssnø, særlig hvis den skal bære kløv eller trekke pulk eller mennesker. Vis alltid hensyn til andre turgjengere.

– Dette er kanskje det viktigste. Gjør hunden vant til turen og ikke legg ut på langtur med en utrent hund. Om hunden begynner å legge seg ned eller det blir tydelig at den ikke vil være med lenger, da har du gått for langt og hunden er utmattet.

5. Vær rustet mot uhell

Ha med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells. Kanskje hunden trenger andre medisiner eller har spesielle behov?

6. Se opp for frostskader

Hunder kan få frostskader, og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ørene, potene og halen, samt pungen hos hannhunder. Frostskader må behandles av veterinær. Dersom uhellet er ute, må du ikke forsøke å gni hunden varm, det kan ødelegge huden. Hvis du har en tynnpelset hund, kan det være lurt å ha med noe den kan ligge på under lange raster ute.

7. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses etter temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. (Skjelving kan være et tegn på at hunden fryser, men kan også bare bety at den er oppspilt og glad.)

– Ha alltid med en varm sekk som valpen kan hvile i om den blir utslitt eller kald. Er valpen kortpelset anbefaler jeg også at den ikles et dekke eller om så en ullgenser. Kle på valpen, sier Trondsen.

8. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Dersom dere er på en krevende tur, kan det vært lurt å gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Husk flaske med vann og drikkeskål, også hunden blir tørst. Kald snø er ingen god erstatning for drikkevann.

– Dersom man går halvannen time på ski skal hunden ha 100 prosent mer fôr enn den pleier å få. Er det i tillegg kaldt bør den få 150 prosent av det den pleier. Det kan også være lurt å ha med lunkent vann i en termos til hunden. Da slipper den å bruke energi på varme seg opp igjen, sier Trondsen, og fortsetter:

– Det anbefales også å ha med spesialtilpasset snackfôr med høyt energiinnhold som man kan gi hunden underveis.

9. Ikke gi hunden sjokolade

Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett, og i verste fall kan hunden bli forgiftet. Ligg unna sjokoladesnacks, bruk godbiter beregnet for hunder.