– Vi har Norges beste skredberedskap

Røde Kors har i påsken 90 menn og kvinner i beredskap om noe skulle gå galt. Røde Kors oppfordrer folk til å dra på fjellet, og å følge med på skredvarselet.

BEREDT: Rune Skrede Lund her fremfor Røde Kors-bilen «Åge». Foto: Martin Lægland Ellingsen 

nyheter

– Troms er det fylket i landet som er mest utsatt for skred. Derfor har vi også blitt fylket med best kompetanse på å håndtere det, så vi har Norges beste skredberedskap, sier Rune Skrede Lund, operativ leder for Røde Kors Hjelpekorps i Tromsø.

Les også: Disse har åpent i påska

Helprofesjonelt

Denne påsken har Røde Kors i Tromsø 90 personer stasjonert rundt hele kommunen og i fylket.

– De 90 personene er alle vintergodkjent. Det betyr at de er klarert for å jobbe i skred. Da må de ha 100 timer trening, for å så bli godkjent av operasjonsleder, altså meg i Tromsø, sier Lund.

Og selv ikke alle som tar 100 timer med kurs blir godkjent for redningsarbeid i skredulykker.

Les også: Melder om supre skiforhold i bakken

– Det hender folk ikke blir godkjent. Etter en skredulykke kan det stå på sekunder om man klarer å berge liv, og da kan vi kun ha de aller mest kompetente. De som ikke blir godkjent får likevel andre oppgaver. Alle er velkommen i Røde Kors, påpeker Lund.

– Hva motiverer folk til å bruke så mye tid av livet sitt på redningsarbeid?

– Vi elsker å drive med dette, og det må man, for det er en livsstil. Man får tilbringe mye tid på fjellet, gjøre noe godt for samfunnet og får gode venner å være med. For meg er det ikke en påkjenning å alltid ha ryggsekken klar i bagasjerommet.

Les også: Del dine påskebilder med oss - vinn påskeegg!

– Dra på fjellet!

Lund har en klar oppfordring til tromsøværingene før påsken.

– Kom dere ut på fjellet! Og stå på ski om du har lyst. Men skredvarslet er der for en grunn, så selv om vi vil ha alle ut på fjellet, så må man velge tur etter egne begrensninger. Hvis man ikke har noen forutsetninger for å være i skredterreng, så må man dra med erfarne fjellfolk, og ha med utstyr.

– Det er mye skremselspropaganda om fjellet, og det er vi imot. Vi er for mer kunnskap, som gjør at folk kan ferdes trygt, påpeker han.

Les også: Denne påsken blir Folkehjelpa hjemme

Hjemme med ulltrusa på i påsken

Denne påsken skal Røde Kors i likhet med Norsk Folkehjelp være hjemme i påsken, med mindre beredskap på hyttene.

– Det handler om at folks turvaner har endret seg. Det er langt mer toppturer nå, enn det var for seks–syv år siden. Da er responstiden mye raskere hjemme fra hos folk, enn den er fra Røde korshyttene. Selv skal jeg bruke påsken hjemme med familien, med ulltrusa på slik at jeg er klar om noe skulle skje, sier Lund.